Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kenan Musić: Narodi žive, dok žive njihove vrijednosti VIDEO

Kenan Musić: Narodi žive, dok žive njihove vrijednosti VIDEO

Jučer, 14. decembra, u Domu oružanih snaga BiH održano je prvo predavanje o Muhammedu a.s. u okviru ovogodišnje 11. manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“. Predavač je bio hafiz dr. Kenan Musić.

U kontekstu današnje društveno-političke situacije u muslimanskom svijetu hafiz Musić je citirao hadis u kojem Poslanik, a.s. kaže da svo bogatstvo svijeta ima čovjek koji se probudi živ, zdravoga tijela i ima šta da pojede. “Živimo teško razdoblje u povijesti Ummeta. Od šezdeset miliona izbjeglica u svijetu, pedeset miliona su muslimani. Devedeset odsto jetima u svijetu su muslimani. S druge strane nikad se nisu iznosile gnusnije optužbe na račun islama”.

“Narodi žive, dok žive njihove vrijednosti, a kada one umru, mrtav je i narod, iako je on možda biološki živ”, citirao je muslimanskog pjesnika Ikbala hafiz Musić komentirajući riječi Poslanika, a.s. koji je kazao da će jedan narod propasti kada se proširi nemoral i razvrat. “Siromašan je narod onaj ko se nema na koga ugledati, jer kada se imamo na koga ugledati mi ćemo vrlo brzo postati prosperitetan narod… Svjedočimo nedostatak onoga što se naziva referentni okvir, znači okvir vrijednosti koji živimo u svom životu. To je, možda, najveći izazov živjeti svoj život u okviru svojih vrijednosti, biti marljiv, čestit… kazao je hafiz Musić.

Musić je naglasio da je Posalnik, a.s. došao kako bi upotpunio postojeće vrijednosti, a ne donio potpuno nove. Došao je da upotpuni vrline, ahlak ljudi. “Muslimanske skupine se lahko dogovore da nešto sruše, ali se vrlo brzo posvađaju kada treba nešto da naprave”, kazao je Musić.

Dvorana u Domu Armije je bila premala da primi sve zainteresirane. Prisutnima su se obratili i glavni imam u vojsci Oružanih snaga Nesib Hadžić i glavni imam Medžlisa Sarajevo Ferid Dautović, prisutni su bili i muftija sarajevski Enes Ljevaković i dekan Fakulteta islamskih nauka Zuhdija Hasanović.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top