Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Katastrofalna logika: Kako je Al-Sisi optužio sve muslimane agesivnost

Katastrofalna logika: Kako je Al-Sisi optužio sve muslimane agesivnost

Al-Sisi – pa čak i da se suzdržao od optuživanja religije u cijelosti – optužio je svete tekstove [Reuters arhiva]

Ono što Al-Sisi zaista želi nije korigiranje vjere nego odsustvo vjere iz cijelog društva.

 

Piše: Yasser Zaatreh

General Abdul Fattah al-Sisi, još na godišnjicu rođenja poslanika Muhammeda, izašao je pred nas s veoma čudnim pozivima nastalim kao rezultat optužbi koje izneneđuju još više. Da nisu Al-Azhar, Vijeće za fetve i sve državne institucije reagirale na taj poziv – kao da je Al-Sisi reformator ovog stoljeća – cijeli slučaj ne bi zaslužio toliku pažnju, a riječi poput ovih smatrali bismo samo dijelom jedne priče s kojom se ljudi pojavljuju s vremena na vrijeme.

Al-Sisi – pa čak i da se suzdržao od optuživanja religije u cjelosti – optužio je svete tekstove (a šta je to drugo negoli Kur’an i praksa Poslanika?) da podstiču na neprijateljstvo prema cijelom svijetu, te da dovode 1,6 milijardi muslimana u konfrontaciju s preostalih sedam milijardi ljudi. Prema njegovom mišljenju, trebali bi ponovno preispitati „svete tekstove“ kako bi zaustavili agresiju prema svijetu i narušavanje slike islama, koju Al-Sisi, naravno, želi zaštititi svim snagama dok je drugi iskrivljuju. Prema tome, moraju saslušati ono što im on poručuje kako bi ispravili svoje pogrešne stavove.  

Katastrofalna logika

Ako rezimiramo govor Al-Sisija, to jednostavno znači da su muslimani agresori i da njihovi sveti tekstovi proizvode tu agresiju. Stoga, oni trebaju preispitati te svete tekstove, kako bi zaustavili nasilje prema cijelom svijetu. To je sada ono s čime se trebaju pozabaviti institucije koje rade na korigiranju tekstova i pokreću revoluciju, kako bi muslimani prestali činiti zlodjela i nastavili suživot u miru s ostalim ljudima oko sebe.   

To je, bez sumnje, katastrofalna logika. Primjerenije bi bilo da su šejh Al-Azhara i njegovi ugledni učenjaci, kao i muftija Republike, zatražili hitan sastanak s predsjednikom kako bi ga obavijestili u kakvoj se on nevolji nalazi, te da to u narednoj prilici i ispravi, a ne da proglase opću mobilizaciju u svrhu donošenja planova za realiziranje vjerske revolucije na koju je on pozvao. Kao da je došao s nečim novim kao niko drugi do sada, i kao da je muslimanska zajednica lutala u nemaru, pa je on došao da ih iz toga izbavi i podsjeti na nužnost ispravljanja pogrešnih pristupa.

Indikativno je i to da Al-Sisi nije govorio o stranama koje vidi kao radikalne, na osnovu čega bi preciznije odredio o čemu misli, nego je on govorio o cijeloj muslimanskoj zajednici, odnosno milijardi i po ljudi. Mogao je, naprimjer, govoriti samo o organizaciji Islamska država ili o više grupa čije gluposti mogu zaista iskriviti sliku islama, no njegov govor je generalno upućen svima.

Pregledamo li pažljivo literaturu i detalje iz povijesti; ova regija je dugi niz stoljeća bila meta neprijateljskih napada vođenih u ime vjere, još od perioda krstaških ratova, pa sve do invazije Georgea W. Busha na Irak, koju je, također, nazvao krstaškim ratom. Zatim prije toga, ali i kasnije, cionistički rat u Palestini koji je podržao Zapad, kao i Afganistan, a da ne spominjemo još i druga poglavlja o ubijanju i progonu u mnogim dijelovima svijeta.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Kako je Al-Sisi optužio sve muslimane

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top