Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Katarska grupacija Hamdo kupuje preduzeće DI Sanica

Katarska grupacija Hamdo kupuje preduzeće DI Sanica

Jučer je u Kabinetu premijera USK Huseina Rošića potpisan Protokol između: Vlade USK, ŠPD “Unsko-sanske šume” i katarske grupacije Hamdo.

Protokolom se potpisnici usaglašavaju o namjeri grupacije Hamdo za kupovinu fabričkog pogona DI Sanica. Uvažavajući pravnu strukturu vlasništva nas DD DI Sanica potpisnici su se složili da nikakav ugovorni odnos neće biti zaključen bez saglasnosti Skupštine Kantona, koja je osnivač.

Podsjetimo, Program revitalizacije Drve industrije Sanica, potpisuje ekspertni tim BIP-a inžinjeringa iz Zavidovića. Dr. sci. Murčo Obućina, voditelj projekta istaknuo je, da vjeruje u projekat oživljanja DI Sanica te čestitao ŠPD „Unsko-sanske šume“ i kantonalnim vlastima na odluci da kupe imovinu ovog poduzeća u stečaju jer je ovo svijetli primjer ispravljanja privatizacijske nepravde i SANICA može biti profitabilna, evropska fabrika s osiguranim tržištem, kazao je prof. Obućina prije dvije godine, nakon što je ŠPD Us šume kupila imovinu poduzeća u stečaju.

Procijenjeno je da bi s odgovornim upravljanjem proizvodnja mogla biti pokrenuta, a Sanica, nakon otvoriti, u prvoj fazi, stotinjak radnih mjesta.
Aktualni saziv Vlade USK, u prioritet je uzeo, ispravljanje nepravde prema radnicima DI Sanica koji su stečaju ostali prvo bez radnih mjesta a potom i bez prava na zbrinjavanja grubim greškama poslodavaca i Službe za zapošljavanje. Potom se krenulo u potragu za ozbiljnim investitorima, gdje se posebno angažirala Vanjskotrgovinska komora BiH, kazao je premijer Rošić, nakon današnjeg sastanka na kojem je saopšteno da ova grupacija želi zaposliti 250 radnika te društveno odgovorno djelovati u lokalnoj zajednici s humanitarnim projektima.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore kaže da Hamdo grupacija osnovana prije 20 godina a nakon prezentacija potencijala Sanice i USK u VST komori, odlučili su izraziti namjeru za poslovno ulaganje na ovom prostoru. Njihova ponuda podrazumijeva, da nakon saglasnosti Skupštine, zakupe fabriku, odmah otpočnu proces zapošljavanja, sanirati fabriku, implentirati postojeći program revitalizacije te ga proširiti novim linijama proizvodnje, kazao je Egrlić.

Generalni direktor Hamdo group Hamdo M. Abudulkarim i suvlasnik grupacije Abdul Aziz Jassim Ali Al – Thani potvrdili su da žele što prije otpočeti proces rada te da osim u Sanicu žele ulagati i u druge projekte, saopćeno je iz Vlade USK.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top