Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kasarna “Safet Zajko” preuređena u Centar za edukaciju, sport i rekreaciju

Kasarna “Safet Zajko” preuređena u Centar za edukaciju, sport i rekreaciju

U nekadašnjem kompleksu vojne kasarne ”Safet Zajko” u sarajevskom naselju Halilovići  21. septembra će biti otvoren Centra za edukaciju, sport i rekreaciju.

Centar se prostire na 11 hektara površine koja je do sada bila zatvorena za javost jer se radi o nekadašnjem vojnom objektu koji je potpuno preuređen nakon što ga je Općina dobila na korištenje od Vlade FBiH.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić danas je sa novinarima obišao ovaj prostor i predstavio sve završene i planirane sadržaje ove zelene oaze koja se cijelom dužinom nalazi uz rijeku Miljacku.

Kako bi se olakšali dolazak u ovaj Centar Općina je investirala u izgradnju potpuno novog mosta do kojeg se dolazi iz pravca Nedžarića (kod Bitumenke). Prelazak preko mosta vodi direktno u Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.

Tokom obilaska Centra, Efendić je kazao novinarima  kako je dosad izgrađeno oko 45 posto sadržaja, među kojima su fudbalski teren sa vještačkom travom, atletska staza koju će moći da koriste sportisti, atletičari i rekreativci i koja je najmodernija u Sarajevu, dječija igrališta, tartan staza sa prostorom za treniranje skoka udalj, teren za odbojku na pijesku, sprave za fitnes na otvorenom, košarkaški teren, svlačionice. U centralnom dijelu smješteni su: fontana, šadrvan i ljetna pozornica oko koje će biti postavljene ljetne bašte gdje će se posjetioci moći okrepiti.

Načelnik Efendić kazao je kako se privode kraju i radovi na izgradnji Centar za borilačke vještine sa dvije sale po 300 m2. U jednoj od sala će biti postavljen ring za boks, dok će druga sala imati borilačku podlogu za karate i taekwondo. Također naknadno je planirano i opremanje Centra za edukaciju, koji će koristiti općinska služba za obrazovanje i svi ostali koji se bave edukacijama, obrazovanjem odraslih i prekvalifikacijama. Ovaj dio kompleksa kaže Efendić bi trebao biti u funkciji iduće godine. Svoje mjesto u ovom prostoru dobit će i Civilna zaštita Općine Novi Grad.

Otvaranjem Centra radovi neće stati kaže Efendić. U planu je izgradnja osam teniskih terena otvorenog i zatvorenog tipa zašto je završen idejni projekat.

“Ovo će biti mjesto kojim će se građani Sarajeva ponositi”, kazao je Efendić, naglašavajući kako je cijeli prostor prilagođen porodicama s djecom jer će roditelji moći da se odmore i osvježe dok čekaju da djeca završe igru ili trening.

Prostor će biti pod stalnim nadzorom, a tokom noći će biti zatvoren kako bi se zaštitio od bilo kakvog oštećivanja.

Ono što je zanimljivo da će cijeli park imati bežični internet, a BH Telecom trenutno izvodi radove na postaljanju optičkog kabla.

Također, u Centru će se nalaziti i biciklistička staza koja će biti spojena sa kompleksom.

“U toku ove godine ulaz za posjetioce će sigurno biti besplatan, a kasnije je moguće da se uvede simbolična ulaznica za potrebe održavanja parka”, rekao je Efendić.

Centrom će upravljati preduzeće Lokom. U ovu investiciju Općina Novi Grad je kroz dvije budžetske godine uložila oko milion i po KM zajedno sa izgradnjom  mosta.

Načelnik je najavio da će na dan otvaranja na sportskim terenima biti održane revijalne utakmice i brojni drugi sadržaji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top