Sportske novosti

Karim: Dolazak japanskog stručnjaka Shun Kondoa u BiH govori da želimo najbolje džudiste

Majstor džudo sporta Shun Kondo iz Japana ovih dana boravi u Sarajevu, gdje će raditi sa takmičarima iz sportske organizacije ON1, piše Patria.

Kondo je rekao da je u Sarajevo došao na poziv prijatelja iz ON1 tima, i da je sretan da svoja znanja može prenijeti i na sportiste iz Bosne i Hercegovine.

– Mladi džudisti u Bosni i Hercegovini koje sam upoznao su vrlo borbeni, primjetio sam da su na treninzima fokusirani, i imaju pozitivne mentalne karakteristike što je neophodno za bavljenje borilačkim sportovima – rekao je Shun Kondo u komentaru za agenciju Patria.

– Moj zadatak je da za vrijeme boravka u Sarajevu objasnim određene specifičnosti, načine i metode treniranja onako kako to rade oni koji u džudou postižu vrhunske sportske rezultate na međunarodnom nivou. Prenijet ću i neke tehnike koje koristimo u Japanu – dodao je Kondo.

Karim Habib, predsjednik sportske organizacije ON1 rekao je da je sretan što može reći da je tim koji vodi pokretač dobrih stvari u džudo sportu Bosne i Hercegovine. Napredak džudo sporta u BiH njegov je krajnji cilj.

– Znanje koje će na sportiste prenijeti trener Kondo je neprocjenjivo za takmičare u Bosni i Hercegovini. Nikada ranije nismo imali priliku raditi na ovakav način – rekao je Hebib.

– Osim Konda, sa takmičarima će u narednih nekoliko dana raditi i drugi eminentni sportski stručnjaci iz zemlje i inostranstva, među njima i eksperti sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu – dodao je Hebib. On je rekao da je sretan što su uspjeli pokazati da džudo sport u BiH ima veliku perspektivu, i da se otvaranjem prema drugim klubovima i organizacijama iz zemlje i svijeta mogu postići međunarodni rezultati.

Hebib i ON1 tim će za vrijeme boravka Shuna Kondoa u Sarajevu organizirati i otvorene treninge za prijatelje iz drugih klubova iz BiH i regiona.

– Želimo pomoći svima koji svoje znanje žele unaprijedili – kaže Hebib.

Kondo kaže da je zvanje stekao na Tsukuba University  u Japanu, nakon čega je počela njegova profesionalna trenerska karijera.

– Za Hebiba i ON1 sportsku organizaciju sam čuo za vrijeme mog boravka u Hrvatskoj. Stupili smo u kontakt preko naših zajedničkih poznanika. Prilikom moje kratke posjete Sarajevu proteklog mjeseca kada sam na poziv Hebiba održao dvodnevni seminar za džudiste, uvjerio sam se da je ON1 kvalitetan projekt, koji treba nastaviti razvijati – kaže Kondo, piše Patria.

nap.ba

Povezani članci

Back to top button