Vijesti iz svijeta

Karadavi: Oslobađanje Mubaraka je tužan dan za čovječanstvo

Komentarišući današnju presudu kojom je bivši egipatski predsjednik Husni Mubarak proglašen nevinim u brojnim procesima koji se vode protiv njega, a ključna optužnica za ubijanje demonstranata odbačena, predsjednik Svjetske unije islamske uleme, dr. Jusuf el-Karadavi, kazao je da je ovo tužan dan za historiju pravde i još jedna mrlja za egipatsko pravosuđe.

On je u svom postu na zvaničnom Twitter profilu, istakao da je pučistička vlast u Egiptu svrgla legalnog i legitimnog predsjednika i uskratila mu sva njegova ljudska prava suprotstavivši se svima onima koji su izašli da legalno traže povraćaj svojih prava.

Šejh el-Karadavi je još istakao da su vojne pučističke vlasti u Egiptu promijenile civilizacijsku sliku Egipta: “Vojne pučističke vlasti su izvitoperile civilizacijsku sliku Egipta. U Egiptu nema zagarantovanih sloboda niti slobodnog sudstva, nema nikakvih prava, socijalne pravde niti ekonomske moći.”

Šejh je istakao da je cilj pučističkih vlasti vlast i ekspolatisanje i ništa više, na tom putu oni se služe najgnusnijim zločinima i zlodjelima prema narodu i domovini, istakavši: “Pučističke vlasti nemaju niti jedan humanitarni, civilizacijski ili nacionalni projekat, njihov jedini projekat je širenje anarhije i eksploatisanje dobara.” Svoj post je završio riječima pjesnika, koji je kazao:

Kada dođe vladar sa svojim podanicima,

pa pretjera u nasilju prema podanicima.

 

Teško, i opet teško, i opet teško

sudiji zemaljskom od Sudije nebeskoga.

Podsjetimo, danas je egipatski sud oslobodio optužbi bivšeg egipatskog predsjednika za korupciju u slučaju prodaje gasa Izraelu po bagatelnim cijenama, a optužnica kojom mu se na teret stavlja ubitstvo više od 800 demonstranata u revoluciji od 25. januara je odbačena, dok je Ministar unutrašnjih poslova iz njegovog vremena Habib el-Adli oslobođen u istom slučaju.

 

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button