Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Karadavi: Hvala Turskoj, hvala sultanu Erdoganu!

Karadavi: Hvala Turskoj, hvala sultanu Erdoganu!

Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme izazio je zahvalnost “staroj, srednjoj i novoj Turskoj na svemu onome što je uložila u odbrani islama.” Također, šejh je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu za sve što je uradio u rješavanju islamsko-arapskih pitanja i problema, ističući, još, da “nema bogobojaznosti i nema ibadeta bez jedinstva.”

Na festivalu organiziranom u Istanbulu, u petak navečer, pod nazivom “Hvala Turskoj” imam el-Karadavi je kazao: “Ja sam došao ovdje, sa mojom braćom da iskažem zahvalnost Turskoj. Pozdravljam vas u ime Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar. Onaj ko učini neko dobro treba mu biti zahvalan i mi smo došli da zahvalimo ovoj velikoj zemlji, koja je kroz svoju historiju uvijek bila na usluzi muslimanima i to ne samo u vrijeme dok je hilafet bio u njihovim rukama, već i ranije.”

Imam el-Karadavi je još dodao: “Turci su odigrali svoju ulogu u odbrani islama, i nama jedino preostaje da zahvalimo drevnoj Turskoj, srednjoj Turskoj i novoj Turskoj. Ko je taj ko se može suprotstaviti sultanu Erdoanu koji brani islamski ummet u ime islama, Kur’ana, sunneta i šerijata?! On je taj koji pred tiranima govori i kaže im ‘ne’.”

On je još istakao da su muslimani snaga, i niko ih ne može porobiti ukoliko oni to ne dozvole, ističuću da nema bogobojaznosti, nema ibadeta bez jedinstva, muslimani moraju biti poput dijelova jedne građevine.

Festival “Hvala Turskoj” trajat će tri dana, i organiziran je od brojnih arapsko-turskih organizacija, a na njemu će učestvovati brojne ličnosti iz islamskog svijeta.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top