Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kanton Sarajevo: Manje uposlenika u administraciji, a bolji rezultati

Kanton Sarajevo: Manje uposlenika u administraciji, a bolji rezultati

Konaković je rekao da su usvojili odluku prema kojoj je onemogućeno zapošljavanje u javni sektor bez konkursa te su učinili transparetnijim sistem javnih nabavki.

Premijer KS istakao je da mu je drago što se nalazi na čelu Vlade koja je povećala plaću budžetskim korisnicima, a sebi nije. Kako kaže, ovaj saziv uspio je smanjiti broj budžetskih korisnika.

– U Kantonu Sarajevo povećan je broj zaposlenih, što dokazuje i budžet jer je povećan porez na dohodak. Registrirano je 66.850 nezaposlenih. Uskoro ćemo smanjiti broj nezaposlenih u KS ispod 66.000 osoba. U Kantonu je zaposleno 152.400 ljudi, što je za 7.500 više zaposlenih od prije dvije i po godine kako Kantonom upravlja aktuelna Vlada – kazao je Konaković.

Premijer je zatražio je podršku javnosti u borbi s radnicima koji nemaju radne navike, a to su, kako kaže, najčešće pojedini “direktori i direktorčići”. Naglašavajući da 600 ljudi radi manje u institucijama u KS.

– Nizom projekata pokazali smo kako se može sanirati deficit i to u momentu kada nam je Vlada FBiH uzela 12 miliona, a kasnije još i 27 miliona KM po osnovu direktnih poreza. U prvih šest mjeseci imali smo 63,5 miliona maraka po osnovu poreza na dohodak, što je znatno više od rekordne prošle godine – kazao je Konaković.

O naplaćivanju parkinga koje pripaduju uz stambene zgrade, Konaković je kazao da su to medijske izmišljotine koje podržava opozicija.

– Vlada KS gazdovanje parkinzima to spušta lokalnoj zajednici na osnovu presude Ustavnog suda. Nismo ludi da svim ljudima naplaćujemo parking. Kako je moguće da neko plasira tu priču, pa da se na nju nakači s mora Damir Mašić predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a – zaključio je Konaković.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top