Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kanton Sarajevo i EYOF: Želimo poslati lijepu priču i sliku iz BiH

Kanton Sarajevo i EYOF: Želimo poslati lijepu priču i sliku iz BiH

“Želja nam je da Sarajevo, Istočno Sarajevo i Bosna i Hercegovina u februaru za vrijeme EYOF-a dožive lijepe trenutke i nadamo se da će naši građani, a posebno djeca biti sretni. Želimo da iz Bosne i Hercegovine ode jedna lijepa priča i slika, te da nakon svega steknemo kredibilitet za apliciranje na još veće i značajnije događaje”, istakao je ministar privrede KS Haris Bašić koji je sa direktorom EYOF 2019 d.o.o Senahidom Godinjakom danas govorio o organizaciji i podršci Vlade KS Evropskom zimskom olimpijskom festivalu za mlade Sarajevo – EYOF 2019.

Ministar Bašić je naveo da je Vlada KS u svrhu realizacije EYOF-a, putem Ministarstva privrede, izdvojila 1.150.000 KM privrednom društvu “EYOF 2019” kao podršku različitim aktivnostima i projektima kako bi ovaj važan događaj protekao u najboljem redu.

Direktor Godinjak je zahvalio Vladi na finansijskoj podršci, navodeći da su iz Budžeta KS i ranije izdvojena značajna sredstva za ovaj projekt.

“Vlada KS EYOF doživljava kao državni projekt i mi smo od nje uvijek imali samo vjetar u leđa i podršku. Sredstvima od 1.500.000 KM direktno je podržala sve tehničke i operativne stvari koje su u organizacionom smislu bile potrebne, a to nam je bila garancija da ćemo ovaj projekt do kraja realizirati na zadovoljavajući način”, istakao je Godinjak.

Kako je naveo, i prošle godine su iz Budžeta KS izdvojena sredstva u iznosu od 1.800.000 KM, a najvećim dijelom su utrošena za potrebe infrastrukture na borilištima, nabavku i kupovinu mobilne ledene plohe za dvoranu Skenderija, te izgradnju staza za trčanje na Igmanu, za održavanje disciplina u nordijskom skijanju.

“I druge velike investicije koje su realizovane na Bjelašnici, od vertikalnog transporta, sistema vještačkog osnježavanja, uređenja i adaptacije staza su značajno doprinijele organizaciji EYOF-a. Mi danas jedino na Bjelašnici imamo homologiranu stazu za paralelan slalom, zahvaljujući podršci Vlade KS i preduzeća ZOI ’84. Kao direktnu podršku EYOF-u izdvojena su i sredstva od 500.000 KM za nabavku dvije mašine za uređenje staza u snow parku i na Igmanu koje su bile neophodne”, naveo je ovom prilikom direktor Godinjak.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top