Vijesti iz svijeta

Kanada: Islamofobični teroristički napad na džamiju, ubijeno najmanje pet osoba

Najmanje pet osoba je ubijeno, a više osoba je ranjeno u sinoćnjem oružanom napadu na džamiju u kanadskom Quebecu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kasno sinoć nepoznati napadači su izveli oružani napad na Islamski kulturni centar u Quebecu, a imam džamije Mohamed Yangui je kazao da je to bio barbarski čin. Napad je izveden u trenucima kada se najmanje 40 vjernika spremalo za klanjanje jacija-namaza.

Premijer Kanade Justin Trudeau je najoštrije osudio sinoćnji napad i izrazio sućut porodicama stradalih.

Kanadska policija je uhapsila dvije osobe osumnjičene za napad, ali policijske akcije su u toku jer se sumnja da je u napadu učestvovao veći broj napadača.

I šef pokrajinske vlade u Quebecu Philippe Couillard je najoštrije osudio napad i poručio da je Quebec protiv svake vrste nasilja.

Portal “The Huffington Post Canada“ prenosi izjave očevidaca koji tvrde da je sinoćnji napad posljedica tenzija koje je posljednjim odlukama izazvao američki predsjednik Donald Trump.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu sa porukom “Bon appetit“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button