Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Kampanje solidarnosti sa dr. Jusufom Karadavijem

Kampanje solidarnosti sa dr. Jusufom Karadavijem

Potpisnici proglasa kažu kako Interpol treba progoniti stvarne i poznate zločince [Al Jazeera]

Ogroman broj muslimana nalazi se u šoku, nakon saopštenja Interpola da je ime šejha Yusufa al-Qarradawija uvršteno na međunarodnu listu traženih osoba.

Ogroman broj muslimana, posebice učenjaka, nalazi se u šoku i stanju ogorčenosti nakon saopštenja međunarodne policije (Interpol) da je ime predsjednika Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, šejha Yusufa al-Qarradawija, uvršteno na međunarodnu listu traženih osoba zbog optužbi za podsticanje na nasilje i terorizam, kao odgovor na zahtjev egipatske vlade.

Prve reakcije uslijedile su od osnivačkog odbora Islamskog vijeća pri Al-Azharu koje je donijelo odluku da se poništi članstvo šejha Al-Qaradawija i Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, na čijem se čelu nalazi Yusuf al-Qaradawi, kao odgovor na zahtjeve Egipta i Saudijske Arabije.

Neodgovoran čin

S druge strane, više od 300 učenjaka, daija, imama, istraživača i akademskih radnika iz više zemalja, izdali su proglas sa zahtjevom da se ime šejha Al-Qaradawija pod hitno ukloni sa Interpolove potjernice, te smatraju kako samo stavljanje njegovog imena na „međunarodnu listu traženih osoba“ predstavlja neodgovoran čin, i ponižavanje islama i njegovih simbola što se ne može tolerirati.

Potpisnici proglasa kažu kako Interpol treba progoniti stvarne i poznate zločince, koji pljačkaju, otimaju, ubijaju i spaljuju svoj narod, umjesto da raspisuje potjernicu za Al-Qaradawijem, imamom umjerenog islamskog puta, jednim od najznačajnih reformatora ovoga vremena koji je poklonio cijeli svoj život u svrhu služenja naciji.

Sa svoje strane, Arapska organizacija za ljudska prava u Britaniji (AOHR) pokrenula je kampanju prikupljanja potpisa kako bi se izvršio pritisak na Interpol da skine ime uvaženog učenjaka dr. Yusufa Al-Qaradawija i šejha Wagdy Ghoneima sa tkz. crvene liste, dok su aktivisti na društvenim mrežama pokrenuli označavanje (haštag) „Al-Qaradawi nije terorista“.

Mohamed Jamil, generalni direktor Organizacije, pozvao je sve aktiviste da uzmu učešće u ovoj kampanji, rekavši: „Navedene optužbe, izrečene protiv Al-Qaradawija i Ghoneima, dovode do ironije i njihov sadržaj potvrđuje da su iskonstruirane i izdate na političkoj osnovi. Pa je li uopće moguće da tako veliki učenjak poput Al-Qaradawija krade, pali i podstiče na ubijanje, budući da zastupa umjereni islamski put, kao i da su njegovi pozivi na dijalog doveli su do toga da ga fanatici i ekstremisti proglase nevjernikom.“ 

Imam umjerenog puta

„Al-Qaradawi je napunio 88-u godinu svoga života, kojeg je proveo u učenju časnog Kur’ana, njegovom tumačenju i poučavanju ljudi. Borio se za pitanja nacije i dobio brojne nagrade iz više zemalja“, ovim riječima je Fathi Abu Al-Ward, islamski pravnik u oblasti državnog uređenja i član Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, osudio uvrštavanje imena šejha Al-Qaradawija na Interpolovu listu traženih osoba.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Kampanje solidarnosti sa Al-Qaradawijem

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top