Vijesti iz zemlje

Kalinovik: Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka

U organizaciji Udruženja „Istina Kalinovik 92“ obilježena je danas 26. godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i stanovnika susjednih opština koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove opštine, javlja Anadolu Agency (AA).
Članovi porodica i brojne delegacije prošle su putem od Rogoja, gdje je nađena jedna od masovnih grobnica, do škole „Ljutica Bogdan“, koja je ranije nosila naziv „Miladin Radojević“ i tokom rata bila pretvorena u logor. Cvijeće je položeno i ispred barutnog magacina, dijela vojnog kompleksa, u kojem su bile zatočene stotine civila. Putovanje prekidano suzama i dovama nastavljeno je prema Mehkim brdima, Tuzlakovoj štali i završeno na tunelu Miljevina, na kojima su takođe nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima ubijenih.

U junu 1992. godine u osnovnu školu u Kalinoviku zatvoren je i Veiz Hadžić iz sela Mjehovina. Nakon toga premješten je u barutni magacin van grada odakle je, poput mnogih, odveden u smrt. Njegov sin Adnan priča kako pronalazak skeletnih ostataka bez glave nije donijelo potpuni smiraj porodici.

„Moje emocije vam mogu ispričati, ali ne mogu opisati. Da Bog da niko ne bio u tom stanju. Ja sam bio đak ove škole, ali nikada ne poželim da uđem u školu. Čak štaviše drago mi je što su ova vrata danas zaključana, jer ne znam, kad bih ušao, kako bih izašao“, rekao je Adnan Hadžić.

Od 13 članova bliže porodice, među kojima su njegov otac, nana i amidža, Kemal Pervan traga za još šest.
”Selo je opkoljeno, radno sposobne muškarce su zarobili 25. juna. Ostao je ženski i mlađi svijet do 1. avgusta kada su komšije nastradale na Rogoju. Tada je počelo hapšenje žena, djece i staraca, paljenje kuća tako da im se gubi svaki trag od 1. avgusta 1992“, kazao je Pervan.

Na osnovu presuda Suda BiH i Tribunala u Hagu dokazano je da su se u Kalinoviku 1992. godine desili najteži ratni zločini – zločin protiv čovječnosti, progon, istrebljenje i ubistva, podsjeća Samir Vranović, predsjednik Udruženja „Istina Kalinovik 92“.

„Rezultat ovog zločinačkog poduhvata su 122 svirepo ubijena Bošnjaka, koji su mučeni i u patnji i boli odvođeni od svojih domova, radnih mjesta, odvajani od najmilijih. Prolazili su teške patnje kalinovačkih logora i na najbrutalniji način lišavani života. Uz velike napore Udruženja ‘Istina Kalinovik 92’ i Instituta za nestale osobe BiH uspjeli smo pronaći, identifikovati i dostojanstveno ukopati 79 lica. Još uvijek tragamo za 43 žrtve ovog teškog zločina“, istakao je je Vranović.

U suđenjima pred Tribunalom u Hagu protiv Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Dragomira Kunarca i ostalih, te presudama Suda BiH protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje, Đorđislava Aškrabe, Slavka Lalovića, Novice Tripkovića, Krste Savića, Milka Mučibabića, Milenka Vukovića, Neđe Samardžića i Radovana Stankovića, dokazano je postojanje logora i izvršenje teških zločina u Kalinoviku. Za zločine u ovom gradu Sud BiH do sada je izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 85 godina. Predstavnici Udruženja „Istina Kalinovik 92“ već godinama su suočeni sa opstrukcijama pri pokušajima da na prostoru barutnog magacina izgrade spomen obilježje, a ogorčeni su zbog činjenice da je, umjesto toga, ove godine dozvoljena izgradnja murala zločincu Ratku Mladiću, koji je postavljen na ulazu u grad.

Skupu u Kalinoviku prisustvovao je potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, predsjednik SO Foča Izet Spahić, načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo, izaslanik sarajevskog muftije Abdulgafar ef. Velić i drugi…

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button