Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kalesijski Izazov ulazi u proizvodnje stočne hrane

Kalesijski Izazov ulazi u proizvodnje stočne hrane

Kalesijska firma Izazov planira u ovoj godini otvoriti novi savremeni salon namještaja na petlji Šićki Brod, čime će se povećati broj zaposlenih. Pored salona planiraju i pokretanje proizvodnje stočne hrane, istaknuo je ovo Esad Jakubović vlasnik ove firme prilikom susreta sa premijerom TK Begom Gutićem.

On je naglasio da je 2015.godina za njih bila najuspješnija i da su imali promet od oko pet miliona KM, a u ovoj godini oko 1.5 miliona KM planiraju uložiti u izgradnju novog salona namještaja.

Ova firma trenutno ima oko 100 uposlenih radnika, a kroz projekte planirali su zaposliti još oko deset radnika, a obećanje da će im se pomoći stiglo je i iz Vlade TK.

Premijer Bego Gutić je kazao da su firme poput Izazova, Unisa, CPA i drugih uspjeh Općine Kalesija.

“Njima se mora pomoći i one moraju biti prioritet u radu svih organa uprave bez obzira na nivo vlasti, jer njihovi projeki rezultiraju novim zapošljavanjima i novim radnim mjestima”, akcentirao je premijer Gutić.

Gutić je zajedno sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom industrije, energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem obišao nekoliko kompanija u TK-u.

Kada je u pitanju ova godina, u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva za projekte novog zapošljavanja planirano je 300.000 KM, kazao je Mićanović.

“Želimo da priđemo privrednicima, da s njima razgovaramo i da vidimo šta im treba. Mi želimo da ovim sredstvima napravimo pomak i da imamo veći broj zaposlenih”, kazao je ministar on. Mišljenja da se treba okrenuti prema realnom sektoru i više pažnje posvetiti firmama koje su do sada same napredovale.

Oko 300.000 KM koliko je planirano u ovom ministarstvu su grant sredstava i ona će biti utrošena kao sufinansiranje nabavke alata i opreme za firme koje će kroz te projekte izvršiti i nova zapošljavanje.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top