Zanimljivosti

Kako zadržati toplinu u domu: Trikovi kako da pobjedite zimu i uštedite

Svi znamo kako tokom zime nam dolaze veći računi. Kako bi vam u domu bilo ugodno i toplo, a da pri tom ne morate se zaduživati da biste se ugrijali, otkrivamo nekoliko korisnih trikova.

Navucite zavjese noću i spustite roletne

Tokom dana, sunčeva svjetlost koja ulazi kroz prozor može dodatno ugrijati prostor. Međutim, noću su stakla iznimno hladna. Čak i ako imate dupla stakla na prozorima, a pokušavate održati temperaturu u unutrašnjosti na oko 20 stepeni Celzija, ona će se noću spustiti na 14 stepeni što je gubitak energije od 50 do 100 vati po kvadratnom metru. Najbolji mogući način da spriječite nepotrebno trošenje energije i zadržite toplinu je da navučete zavjese i spustite rolete čim se počne spuštati noć. 

 

Obložite zidove

Betonski ili zidovi od cigle su svakako bolji izolatori od staklenih zidova. No, i oni mogu biti hladni i to osobito oni vanjski ma koliko debeli bili. Srećom možete značajno smanjiti gubitak energije tako da ih prekrijete slikama ili ogledalom. Čak i običan plakat dat će dodatni zaštitni sloj i podići unutarnju temperaturuza oko jedan stepen, a za četvrtinu srezati gubitak energije. Uokvirene slike ili ogledala su bolji što su masivniji i veći. Ukoliko ste ljubitelj tapiserija i sličnih načina ukrašavanja prostora, to vam je svakako dodatna prednost. No, izvrstan izolator su i police s knjigama.

 

Prekrijte ulazna vrata

Ona mogu biti tanka, a često su i ostakljena, pa su kao takva vrlo loši izolatori, stoga temperatura tokom noći može pasti na minus 10 do 15° C. Prekrivanje vrata i zida debelom zavjesom može eliminirati prilično mnogo gubitka topline.

 

Raspored namještaja

Ukoliko je vaš namještaj smješten uz pregradne, a ne uz vanjske zidove, bit će vam toplije. Ako vam je radni stol smješten uz vanjski zid tako da možete gledati kroz prozor, riskirate da vam budu hladne noge. Možete dodati malo topline ukoliko donji dio zida obložite kartonom. Spavate li na krevetu koji je smješten uz vanjski zid, lako je moguće da vam se ‘uklješti’ vrat. Tu može pomoći visoko i masivno uzglavlje kreveta.

 

 msplus.ba 

Povezani članci

Back to top button