Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Kako školu učiniti zabavnom?

Kako školu učiniti zabavnom?

Piše: Edin Tule

Ovdje ćete naci neke tehnike putem kojih učenik može svoj boravak u školskoj klupi učiniti privlačnim i ugodnim.

– Uživi se u ulogu detektiva koji ima za cilj da skonta nivo obrazovanja nastavnika, njegovu pripremljenost za čas, (ne)sigurnost, ljubav prema poslu koji obavlja itd. Detektuj šta misliš da njegov/njen način predavanja čini (ne)interesantnim.

To će te učiniti superiornim u odnosu na predavača koji se obraća brojnom razredu i nije u mogućnosti da analizira sve studente odjednom.

Ako nastavnik predaje npr. geografiji prati koje aspekte geografije površno obradjuje te ga pitaj pitanja iz istih.

Analiziraj njegovu reakciju nakon postavljenog pitanja.

Ovo je jako bitno, pošto većina đaka uslijed visokog mišljenja o predavaču (koje predavač nerijetko ciljano kreira), potcjenjuje samoga sebe i svoje kvalitete, što mu stvara neugodan osjećaj i spriječava ga da aktivno učestuje na času.

Đak mora znati da je jedina prednost zbog koje je on u klupi a predavač s druge strane stola u činjenici da se je nastavnik rodio prije njega na određeni broj godina. Sve ostalo je stvar rada i upornosti.

Ako želis trošiti manje vremena za obradu školskih knjiga (koje znaju prečesto biti neinteresantne), a istovremeno imati odlične ocjene, obrati pažnju na ono što nastavnik priča dok aktivno prelazi pogledom preko cijelog razreda, fokusirajuci više lica. To je znak da govori o gradivu koje je važno i koje će doći na ispitu. Također, obrati pažnju na ono što napiše na tabli, posebno u središnjem dijelu table, pošto je i to ono sto nastavnik hoće da dobro vidite i upamtite, jer ce doći na ispitu.

U momentima dok nastavnik pričajući čisti naočare ili gleda kroz prozor, možete slobodno kolegi u klupi pričati vic ili maštati o nekim ličnim planovima, pošto je očito da nastavnik ne priča o stvarima koje su važne, nego je zabavljen nekim vlastitim dilemama.

Na ovaj način možete vidjeti školu u jednom novom svjetlu, uživajući u vremeno provedenom u školi, dolaziti na časove i ispite opušteni, steći među rijetkim kvalitetnim nastavnicima prijatelje, uštediti jako puno vremena i posvetiti se literaturi po vlastitom izboru, jer škole i školski programi vrlo često nisu tu da vas učine neovisnim misliocima niti ljudima sa originalnim životnim stavovima nego češće od vas prave pokorne robove vladajućih sistema.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top