Liderstvo i menadžment

Kako se ne obazirati na uvredu?

Priznajemo, teško je s uvredama. One mogu ostaviti trag na našoj duši, rane koje će krvariti danima pa čak i mjesecima.

Neke su takve da ih se sjećamo cijeli život i zapravo svakog puta kada ih se sjetimo, rana na duši na nekom mjestu počinje opet krvariti. No, mnogo toga ovisi i o našim karakternim osobinama, odnosno koliko smo otporni da tuđe riječi, prije svega na ružne riječi, jer uvreda definitivno pripada u tu kategoriju.

Jedna izreka kaže kako pametan čovjek prijeđe preko uvrede, dok se budala zapali zbog nje. Dakako, bilo bi lijepo kada bismo svi bili pametni i bez problema prešli preko uvreda, ali u nekim situacijama to definitivno nije moguće. Ovisi o tome tko nam je dobacio uvredu, kakva je ta uvreda bila, tko se u njoj spominje te o vremenu u kojem se pojavila jer nekih dana smo jednostavno više osjetljivi.

Ne uzimajte je k srcu

Kada ružne riječi upijamo u svoje srce, oko njega se nastaje svojevrsna nevidljiva ograda, zid koji sprječava da pozitivna energija ne može ulaziti u vas. Bez obzira ko vam što kaže, izbor je vaš hoćete li te riječi pustiti u vaše srce ili ne. Kada nas neko uvrijedi, krivnja nije u toj osobi već u nama jer njoj dajemo snagu i moć da nam uzdrma temelje. Ako nemamo dobre i jake temelje, kako ćemo se odupirati potresima koji se kroz život stalno događaju?

Postavite se u cipele druge osobe

Postoji indijanska izreka koja kaže da niko nikome ne smije suditi ako prije nije mjesec dana hodao u njegovim mokasinama. Osoba koja baca uvrede oko sebe nije sretna osoba i vjerojatno ima duboko ukorijenjen probleme u porodici, poslu, sa zdravljem ili što god to bilo. Probajte se zamisliti u njezinom životu i znajte da, kada su oči zamagljene ljutnjom, ljubomorom, ili što god to bilo, ta osoba vjerojatno ne vidi realno stanje stvari i zato vas je uvrijedila.

Pokažite milosrđe

Još je jedna izreka: ko tebe kamenom, ti njega hljebom. Ako vas neko ošamari, pokažite mu drugi obraz. Ljudi na to danas nisu navikli i velika je vjerojatnost da će vas zapamtiti. Osim toga, nikada ne znate što život nosi, možda i vama jednog dana bude potrebna jednaka količina milosrđa.

Nasmijte se

Omijeh je doista odličan lijek za mnoge boljke. Probajte cijelu, na prvi pogled uvredljivu situaciju okrenuti na humor, duhovitost. Smijeh je poput sunca koje može rastjerati oblake, a oblaci su ljutnja i tuga zbog uvrede.

Ponovno volite

Stisnite tipku za resetiranje i ne dajte da neka glupost, a uvreda to najčešće jest, ugrozi vaš odnos s osobom do koje vam je stalo. Brzo zaboravite i nastavite dalje. Ako se ista uvreda opet ponovi, napravite distancu, ali ne zaboravite voljeti ni izdaleka.

vitfitlab.com

Povezani članci

Back to top button