Brak i porodica

Kako riješiti bračne probleme: Koji je najveći problem u braku?

Čovjek posjeduje ogroman potencijal koji, ako se pravilno upotrijebi, može donijeti izuzetne rezultate u bilo kojem segmentu djelovanja. Bitno je da smo čvrsto uvjereni da možemo postići ono što se traži od nas i da se uistinu potrudimo da u tome i uspijemo. Naš trud osuđen je na propast ako se unaprijed predamo, ako pokleknemo prije nego što smo išta uradili. Muslimanu nije dozvoljeno da bude pesimista. Kur’an je knjiga koja u grudi čitatelja ulijeva iskreni optimizam.

„Allah nije dao nijednu bolest a da za nju nije dao lijek“ (Buharija)

Muhammed, s.a.v.s., bio je optimista, čvrsto uvjeren u uspjeh, bez obzira na kompleksnost situacije u kojoj se nekada nalazio. Nikada nije posustajao i svim svojim bićem borio se za uspjeh svoje misije. Rezultati takvog zalaganja su da danas, u ovim mubarek danima, na njega, s.a.v.s., salavate donosi preko milijardu muslimana! On, s.a.v.s., nas je uputio kako da budemo uspješni, da budemo uvjereni u uspjeh. To bi bila glavna poruka pravilnog razumijevanja bilo kakvih problema, posebno onih koji se odnose na brak, o čemu smo detaljnije pisali u prethodnim tekstovima. Zato, nakon što razumijemo prirodu bračnih problema, moći ćemo da ih pobijedimo i da ih se trajno riješimo.   

    

Koji je najveći problem u braku?

Zastanimo na trenutak i pokušajmo odgovoriti na pitanje: Koji je najveći problem u braku? Vjerujem da će mnogi odgovoriti da je to lijenost, nezainteresovanost, nepovjerenje među supružnicima, droga, alkohol, nasilje itd. Tačno je da su sve to veliki problemi. Međutim, najveći problem u braku je…

 

ostaviti probleme neriješene! Supružnici su često u situaciji da postupe jedno prema drugom na način koji nije očekivan, koji je iritirajući, neadekvatan. Umjesto da pronađu pravi način da se razumiju, da objasne sumnjivu situaciju, supružnici se povlače pred problemom i prelaze preko njega bojeći se da dodatno ne pogoršaju stanje, a problem ostaje neriješen i trajno opterećuje njihovu psihu. Supruzi je čudno što se njen muže sit vraća s posla?! Mužu je jako teško što je supruga odbila da pođe s njim u posjetu njegovim roditeljima?! Nekad žena osjeti da je muž zapostavlja, a muž, s druge strane, primijeti nezainteresovanost supruge za njega!

To su samo neke u velikom moru nedefinisanih situacija o kojima supružnici treba da razgovaraju. Svaki problem koji nije do kraja razjašnjen opterećuje odnose među supružnicima, ostaje otvoren i podložan daljem širenju. Uz to, stalna je prijetnja da se pridoda kao dodatno gorivo u momentu kada se pojavi neki bračni plamen. Ono što je posebno opasno u slučaju tih problema, iako su oni obično manji, je njihova brojnost. Vremenom se broj problema poveća do granice koja opasno utječe na bračne odnose. Neka istraživanja kazuju da u petnaest godina braka može da nastane preko pedeset hiljada otvorenih problema! Ta brojnost znatno utječe na stabilnost braka, a nekada zna rezultirati zasićenošću i opterećenjem do te mjere da to bude razlog za razvod braka. Zato je osnovno pravilo pri rješavanju problema u braku – ne ostavljati probleme neriješene!

 

ŠEST ZLATNIH SAVJETA

Na kraju, nudimo šest zlatnih savjeta koji će nam uveliko pomoći u rješavanju problema.

1. Pronaći odgovarajuće vrijeme za razgovor o problemima. Neke situacije nisu pogodne za razgovor i zato ih treba izbjegavati. Individulano je pitanje koje je vrijeme najbolje za razgovor. Svaki supružnik treba da dobro upozna svog bračnog druga i koristi pravo vrijeme za pokušaj rješavanje problema.

2. Paziti na način na koji se problem izlaže supružniku. Vrlo bitno je da način na koji izlažemo problem ne bude iritirajući za supružnika. U tome će nam puno pomoći ako zamjenicu TI zamijenimo zamjenicom JA. Nije isto kada supružnik kaže: „TI si grub/a prema meni!“, i kada kaže: „JA osjećam da se grubo odnosiš prema meni!“. U prvom primjeru supružnik će razumjeti da je optužen, te će osjetiti potrebu da se brani. Neće se složiti s tom tvrdnjom i možda će odbiti razgovor. U drugom, pak, primjeru daleko je veća mogućnost da supružnik prihvati ponuđenu tvrdnju.

3. Prilikom razgovora o problemu skoncentrisati se samo na problem koji je predmet razgovora. Česta greška koja se javlja kada supružnici razgovaraju o nekom problemu je vezanje drugih problema za razgovor, ili otkopavanje starih „ratnih sjekira“. To toliko optereti komunikaciju da je gotovo nemoguće riješiti problem. Zato se treba držati pravila: Jedan razgovor – jedan problem!

4. Prilikom razgovora o problemima treba maksimalno imati na umu sve psihološke razlike između muškarca i žene (o tome je ranije već detaljno pisano, op. a.). Uz uvažavanje spomenutih razlika naš dijalog bit će rasterećen i jako produktivan, a razumijevanje će biti neuporedivo bolje.

5. Vrijeme je dio lijeka. Dakle, neki problemi ne mogu se riješiti samo jednim razgovorom, ma kako on produktivan bio! Nekada je potrebno vrijeme da se sve slegne i da se problem riješi. Takve probleme treba prepoznati i strpljivo raditi na njihovom otklanjanju.

6. Dova. Nikada ne zaboraviti stvarni uzrok problema u braku, te se oslanjati na Allaha, dž.š., i tražiti Njegovu pomoć u rješavanju problema. Dova je oružje na koje vjernik uvijek treba računati!

 

Autor: Dr. Muharem Adilović

Preneseno iz časopisa Novi horizonti

 

Povezani članci

Back to top button