Za djecu i omladinu

Kako razumjeti i primjeniti hadis “Allah je lijep i voli ljepotu”

Allah je lijep i voli ljepotu. To je hadis. Ja glasam za ljepotu i sve što je lijepo.

Glasam za ljepotu u ponašanju, odmjerenosti, pažnji da nekog ne povrijedimo, da se nad nekim ne uzoholimo, da nečije oko ne zasuzi zbog mene, da neko ne uzdahne zbog mene, da se ne moram izvinjavati zbog mog ponašanja prema nekome.

Glasam za ljepotu u odjevanju, umjerenosti i čistoći, blistavosti i čednosti, urednosti i odjeći koja na osobu koja nas posmatra ostavlja utisak da pred sobom ima čestitu, obrazovanu, inteligentnu, mudru i karakternu osobu. Glasam da moj izgled ostavi pozitivan utisak na onog ko prođe pored mene, ko komunicira sa mnom, da moj izgled izazove „ah“ kod osobe koja me posmatra, da poželi biti kao ja, a ne da pomisli – Sačuvaj me, Bože!

Glasam za ljepotu u razmišljanju, da uvijek mislimo pozitivno, da opravdavamo jedni druge a ne napadamo, da razmišljamo a ne brzopleto donosimo zaključke, da spoznamo razmišljanjem srž nečega, a ne površno razumijevanje kako to nama na prvi pogled izgleda.

Glasam za ljepotu u govoru, da govorimo lijepo ili da šutimo. Ako lijepo govorimo ne možemo se ogriješiti, a izađe li nam nešto ružno iz usta taman bilo i istina je u neku ruku afirmacija ružnog, razglašavanje. Ono što izlazi iz usta je ono što nosimo u srcu i ono kako zračimo prema ljudima. Kako god govorimo jezikom, tako govorimo i kakvi smo i takvima ćemo se okružiti kakvi smo i sami.

Glasam za sve što je lijepo, jer je Bog lijep i voli ljepotu. Volim je i ja. Ništa mimo nje ne želim uzimati u obzir. Ljepota će pobijediti.

Izvor: knjiga ”Govorim ti kao Sara Sabri”

Za Akos.ba priredila i izdvojila: Fahreta Vreva 

Povezani članci

Back to top button