Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kako prepoznati nelegalnog taksistu u Sarajevu?

Kako prepoznati nelegalnog taksistu u Sarajevu?

Kazne za građane koji se voze nelegalnim taksijem iznose 50 maraka, a prema podacima Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije u novembru 2016. godine nisu evidentirani slučajevi kažnjavanja putnika u taksi prijevozu.

– Naglašavamo da je prioritetni cilj inspekcijskih nadzora suzbijanje nelegalnog taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo, a ne sankcionisanje putnika. Također, za putnike bi trebala biti značajna činjenica da registrovana pravna i fizička lica izmiruju svoje obaveze prema državi, kao i da moraju imati polisu obaveznog osiguranja, što znači da su korisnici usluga licenciranih taksi prijevoznika osigurani od posljedica nesretnog slučaja – ističe Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Članom 40. Zakona o taksi prijevozu KS definisano je da se putnici prilikom korištenja taksi usluga na području Kantona Sarajevo obavezno trebaju pridržavati navedenih zakonskih odredbi.

– Legalna taksi vozila imaju odobrenje Ministarstva saobraćaja KS, posjeduju registarsku oznaku TA, imaju dopunsku taksi oznaku koja je zalijepljena na prednjem vjetrobranskom staklu u donjem desnom uglu, a na zadnjem vjetrobranskom staklu posjeduje naljepnicu udruženja ili privrednog subjekta kojem pripada, te imaju svijetleću krovnu taksi oznaku, dok nelegalni taksisti takve oznake nemaju – pojašnjava Brdarić.

faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top