Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kako podstaknuti svoj imunološki sistem da napravi barijeru korona virusu

Kako podstaknuti svoj imunološki sistem da napravi barijeru korona virusu

U nastavku slijede savjeti za odrasle osobe i adolescente starije od 15 godina na koji način ojačati imunološki sistem za odbranu od korona virusa:

  1. Pojačajte unos D3 masnih kiselina – Odrasli i tinejdžeri: 2000 jedinica svakog jutra, djeca 400 jedinica.
  2. Pojačajte unos vitamina C: 500 mg dnevno za odrasle i adolescente starije od 15 godina.
  3. Idite na vrijeme spavati kako biste optimizirali kvalitetu svog sna: prva posljedica umora je oslabljen imunološki sistem.
  4. Očistite jetru primjenjujući osmodnevnu terapiju čajem od ruzmarina ili artičoke ili eterično ulje ruzmarina (2 kapi u usta sa malo biljnog ulja, ujutro i navečer (ovo je ne preporučuje se u slučaju visokog krvnog pritiska, epilepsije ili raka koji se tretira hormonskim terapijama), a istovremeno konzumirajte manje šećera a povećajte ishranu bogatu mineralima i antioksidansima.
  5. Budite smireni i čuvajte svoje živce jer nervni sistem sarađuje sa imunološkim sistemom kako bi potaknuo obrambene snage. Čuvajte se stresa i anksioznosti koji slabe imunitet.
  6. Dezinfekcija ruku – Preporučljivo je prati ruke što je češće moguće sapunom. Po mogućnosti dezinficirati ruke hidrološko-alkoholnim sredstvom za dezinfekciju ili gelom tri puta dnevno.
  7. Toaleta nosa i dišnih puteva – toplo se preporučuje koristiti otopinu za nos na bazi morske vode. Sluznica nosa treba biti čista i prozirna kako bi se smanjila šansa za razmnožavanje virusa.

U slučaju simptoma gripe (povećana tjelesna temperatura, umor, suhi kašalj), nosite masku kako biste izbjegli kolateralnu kontaminaciju i ograničili mogućnost zaraze, a pridržavajte se i uputa kriznih štabova i medicinskih stručnjaka.

U vrijeme krize je važno da svi budemo maksimalno odgovorni štiteći svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top