Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako ograničenja iskoristiti za uspješniji život

Kako ograničenja iskoristiti za uspješniji život

Živimo u svijetu obilja, te često imamo i više od onoga što nam treba: možemo kupiti šta god hoćemo, provoditi vremena na internetu koliko god želimo, jesti gotovo sve cijelo vrijeme ili raditi koliko god to naša tijela dopuštaju.

Sa toliko dostupnih stvari, naš život može postati bolestan i neuravnotežen.

Htio bih predložiti nekoliko ograničenja.

Umjesto neograničenog vemena na internetu ili telefonu, šta ako sami sebi ograničite vrijeme na dva sata dnevno, ne uključujući vrijeme provedeno na poslu? Time ćete napraviti prostor u vašem životu za mnoge druge stvari: vježbe, čitanje, kuhanje ili nešto drugo što će vas ispuniti.

Umjesto da radite od one minute kada se probudite pa dok ne odete u krevet, što ako počnete raditi samo šest sati dnevno? Ili možda četiri sata? To će ovisiti o tome kakav posao imate, naravno, ali u ovoj hipotetičkoj situaciji, vjerojatno biste i bolje iskoristili to ograničeno vrijeme. Također, bolje biste se odmarali i imali bolji fokus i više energije, te bi zasigurno kvalitetnije radili svoj posao.

Umjesto da jedete koliko god možete, što ako biste počeli da jedete tokom određenog, unaprijed definiranog vremena?

Na primjer, ako jedete samo između 12 i 1 ili 6 i 8, vjerojatno biste manje jeli. Sa planiranom ishranom i sa tačno utvrđenim vremenom za obroke, vaše zdravlje bi se drastično poboljšalo.

Umjesto da iskorištavate mogućnosti da kupujete razne stvari cijelo vrijeme, što ako odlučite da kupujete stvari (osim namirnica i potrepština) samo svakog prvog u mjesecu? Vjerojatno bi se vaš bankovni račun povećao, a dugovi smanjili.

Naravno, ova ograničenja su proizvoljna. Potrebno je vaše vlastito eksperimentiranje kako biste shvatili šta je najbolje za vas.Ali u ovim primjerima možete vidjeti kako granice mogu biti snažan instrument za poboljšanje vašeg života.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top