Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kako možemo ojačati imunitet da nam ljeto budu još ugodnije

Kako možemo ojačati imunitet da nam ljeto budu još ugodnije

Organizam nam je pod stalnim napadom raznih mikroorganizama i toksina te nam je potreban dovoljno jak imunosni sustav kako bismo se obranili.

Ljeti se često osjećamo umorno i bezvoljno, pada nam imunitet i prehladimo se baš kad pomislimo da je sezona obolijevanja gotova. Naravno, za dobar imunitet su od velike važnosti naša fizička aktivnost, odmor i kvalitetan san te pravilna prehrana.

Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunološkog sustava.

Osim loše prehrana tu je i cijeli niz negativnih stvari, koji ne pomažu našem zdravlju, a koje je zbog užurbanog i modernog načina života ponekad teško izbjeći, poput pušenja i stresa.

Važan unos nutrijenata

Ono što možemo napraviti jest pomoći našem organizmu unosom važnih nutrijenata za koje je dokazano da doprinose jačanju našeg imuniteta, a čiji manjak i debalans itekako utječe na naš imunitet, a time i na zdravlje. Na policama apoteka možemo pronaći različite proizvode koji su upravo te namjene. Sastojci koje takvi proizvodi sadrže su najčešće kombinacije određenih vitamina, minerala i beta-glukana izoliranog iz stanica kvasca.

Prirodni beta-glukan iz kvasca

Jedan od najpopularnijih sastojaka u dodacima prehrani za imunitet je svakako beta-glukan. Riječ je o prirodnom polisaharidu koji je siguran za korištenje – i što je najvažnije – nema štetnih nuspojava. Najjednostavnije rečeno, beta-glukan se u crijevima apsorbira u limfatičko tkivo te aktivira stanice zaslužne za obranu našeg organizma.

Ne smijemo zaboraviti ni na vitamine C, D i E kao i vitamine B skupine.

Koje vitamine uzimati

Poželjno je uzimati zaokruženu formulaciju posebno odabranih vitamina i minerala te drugih mikronutrijenata koji doprinose normalnom funkcioniranju imunosistema. To su redom vitamini C, D i E kao i vitamini B skupine te za imunitet važni esencijalni minerali cink, željezo i selen. Za sve navedene vitamine i minerale je Europska agencija za sigurnost hrane potvrdila njihovo pozitivno djelovanje na imunitet.

Treba naglasiti da vitamini i minerali osim za imunitet pomažu i za smanjenje umora i iscrpljenosti, ali i proizvodnju energije koja nam je neophodna upravo kod obrane našeg organizma.

A kad je energija u pitanju, izuzetno važan sastojak koji se nalazi u gotovo svim stanicama u tijelu i sudjeluje u procesu dobivanja stanične energije je koenzim Q10.

https://zivim.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top