DuhovnostIslamske temeKutak za ženuU Fokusu

Kako manje brinuti?

Piše: Alma Taletović

“Brige bi nas trebale voditi u akciju, a ne u depresiju. Nijedan čovjek koji se ne može kontrolirati nije slobodan.” (Pitagora)

Briga je magnet za još više brige, tjeskobe, stresa i svega lošega po vas. Dolazi kao rezultat pretjeranog vjerovanja umu kada počne smišljati u glavi najgore scenarije. Produkt šejtanskog sašaptavanja kojem je i cilj da vas zabrine i rastuži. Zar ćete mu to dozvoliti? On i želi da vas vidi jadne, tužne i  nesretne jer zna da što više brinete, više i sumnjate u pomoć Stvoritelja i dobar ishod. Tu vas želi pobijediti i slomiti. Nije njemu u interesu da vi budete opuštene, bezbrižne i sretne. On to ne voli. On je vaš otvoreni neprijatelj pa ga se pričuvajte. On vas muči i manipuliše vama prilazeći vam putem misli, zato ne vjerujte njegovim sašaptavanjima. Vi imate tu moć da izaberete u šta ćete vjerovati. Hoćete li vjerovati Bogu ili šejtanskim vesvesama što vas rastužuju? Hoćete li hodati slomljene, tužne kroz život ili uvijek zabrinute zbog nečega? Umjesto toga, odlučite da ćete Bogu predati svoju brigu i recite: “Bože, Tebi prepuštam svoje brige, svoj jad i tugu, molim Te da mi podariš najbolji ishod ovoga što me muči. Vjerujem u Tvoju pomoć, hvala Ti.”

Nakon toga prestanite brinuti. Uostalom, čemu briga? Bit će to što će biti, brinuli se vi zbog toga ili ne. “Kada osjetim da više ne mogu da upravljam događajima, puštam događaje da upravljaju sami sobom…” (Karnegi) Pustite Bogu svoje probleme i sklonite se s puta.

Neka se desi to što treba da se desi, ali sa vjerom, optimizmom i vašim djelovanjem. Šta može da se desi ako ste tužne, ogorčene na ljude i život, društvo, ako ste se predale? Ništa. Učinite da se nešto desi, sa povjerenjem, sa čvrstom nepokolebljivom snagom, i sa hrabrošću. Kada Bog odluči da vas izvede iz te situacije u kojoj se nalazite, iz boli, iz očaja, iz neuspjeha, iz teške situacije, niko i ništa vas neće moći zadržati… jer, Bog je s vama, vaša snaga, vaš pouzdani Prijatelj. Bog je vaš rušitelj svih prepreka i neprijatelja. Vaš pouzdani oslonac i utočište. 

Tehnika: Smanjite važnost onoga što se dešava, onoga što vam je urađeno ili rečeno. Briga najčešće nastaje i kao rezultat pretjerane važnosti nečega u našim životima (ljudi, događaja, situacija, riječi). Bit će ionako što će biti, brinule vi o tome ili ne brinule. Smanjite važnost i opustite se. Recite: Prepuštam Bogu tu situaciju, i to što me brine…

Hodajte sa ubjeđenjem da ste zaštićene i sretne jedan dan. I svaki drugi dan. Sutra. I prekosutra. I tako stalno. I vidite šta će se desiti. Kada svoju brigu, svoje sumnje, svoje terete  prepustite Allahu, nakon što ste uradile što je bilo u vašoj moći, vježbajte opuštenost i povjerenje. Bit će što će biti, a bit će ono što je najbolje za vas. Tad i “kreirate” jer po vjeri vam i biva.

Spominjanje Božijih imena ili zikrova može vam povećati energiju i zaokupiti um, preusmjeriti ga sa brige na slavljenje Boga, čime direktno dobijate pomoć. Kad vi spomenete Boga, On je uz vas. Kad tražite pomoć, On vam pomaže. Kad tražite zaštitu, On vas zaštićuje. Sve po vjeri vašoj. Tako hodajte kroz život, sa tim mislima.

Jedan psiholog objašnjava kako je fenomen zabrinutosti moguć i prihvatljiv za one koji imaju naviku zabrinutosti. Ovaj psiholog svom je prijatelju postavio pitanje: “Zar ti nikada nisi zabrinut?”, a prijatelj mu je odgovorio: “Ne. Tamam posla. Ne vjerujem ja u to. Ne vjerujem u zabrinutost.”

“A postoji li šta drugo?”, upitao je psiholog.“Postoji. Svakog jutra provedem petnaest minuta razmišljajući o Bogu. Mislim samo lijepe misli i čitav dan mi je lijep”, odgovorio je prijatelj.

Neuronauka potvrđuje da jedne misli isključuju druge jednako kao što jedne emocije isključuju druge. Ako pobijedite zabrinutost i naviku da loše razmišljate, pobijedit ćete sve u životu. Vi to možete. Neka riječi: “Ne vjerujem u zabrinutost, vjerujem da me Bog štiti i vodi” budu i vaše riječi i vaš stav, vježbajte ga i primjenjujte.  Manje ćete brinuti.

Vjerski aspekt borbe protiv briga

Ništa vam neće pomoći tako kao dova. Jedno od značenja dove jeste i poziv. Pozovite dragog Boga i zamolite Ga da vam olakša.  Poslanik, alejhis-selam, rekao je: “Kad god nekog od vas zadesi neki jad, žalost, bilo kakva tegoba, bolest ili teškoća, proučite dovu: ‘Allahu Rabbi, la šerike leh! – Allah je moj Gospodar, On nema druga!’” Od onoga koji uči ovu dovu otklanjaju se sve teškoće.  Preporučuje se da učite ovu dovu tri, sedam ili stotinu puta i da u tom slučaju tegobe bivaju otklonjene. Koristite dovu, dova je vaše oružje.

Također, ako učite dovu ujutro ili navečer po tri ili sedam puta, kakvu god dunjalučku ili ahiretsku brigu imate, Allah će vam je otkloniti. To je dova: “Hasbijallahu la ilahe illa hu. Alejhi tevekkeltu ve huve RabbulAršilazim! – Allah je meni dovoljan. Nema Boga osim Njega. Na Njega se oslanjam. On je Gospodar uzvišenog Prijestolja!” Učenje Ajetul-Kursijje također se preporučuje, i to ujutro i navečer, jer također otklanja nevolje, nesreće i tegobe.

Odlomak iz knjige Sretna žena

Alma Taletović je profesorica, književnica, motivacioni govornik i NLP praktičar,  autorica knjiga Smiraj duše, Sretni ljudi i Sretna žena. Akcenat njenog djelovanja je afirmisanje vjere kroz psihologiju i nauku. Administrator je stranice Smiraj duše – Alma Taletović koja broji preko 32 hiljade pratilaca. Ima za cilj osnaživanje žene jer  ističe:  „ Jedino jaka žena je sretna žena, a sretna žena je stub porodice. „

Povezani članci

Back to top button