Islamske temeKutak za ženu

Kako iskoristiti ramazan iako imate menstruaciju?

Svaki mjesec žena prolazi kroz menstrualni ciklus. Islam na menstruaciju gleda kao prirodan tjelesni proces, i ne smatra ga kaznom. Ipak, život se odvija svojim tokom, baš kao i ibadeti. Međutim, iako u toku menstruacije žena ne može klanjati ni postiti, u nastavku vam donosimo određene načine kako da ovaj period što bolje iskoristite.

1. Slušajte Kur’an
„U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.“ (El-Bekare, 185) Potrudite se da što više slušate Kur’an jer je ovo mjesec Kur’ana, a Uzvišeni ga nije bez razloga spomenuo sa mjesecom ramazanom, na jedinom mjestu u Kur’anu gdje se spominje ovaj mjesec.

2. Zikrite što više

„…i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.“ (El-Ahzab, 35)
Pokušajte koristiti svaki trenutak slobodnog vremena sjećajući se Allaha. Postoji mnogo načina na koji možete zikriti, a svaki nosi posebnu nagradu.

3. Donosite salavate na Poslanika, alejhisselam

Postoje mnoge nagrade za ljude koji donose salavate na Poslanika, alejhisselam, jer to nije samo načn na koji se povećava ljubav prema Poslaniku, alejhisselam, nego je to i način približavanja Allahu, na taj način se briše deset grijeha, a piše deset sevapa.

4. Dajite sadaku

Prenosi se od Poslanika, alejhisselam da je najbolja sadaka ona koja se da u ramazanu. Pokušajte što više za vrijeme mjeseca ramazana da dajete drugima bez oklijevanja i žaljenja za onim što date.

5. Dovite

Dova je ibadet koji Allah uvijek prima, tako da se potrudite da u ovom mjesecu dovite što više, a posebno u vremenu menstruacije kada niste u mogućnosti da obavljate ostale ibadete. Nemojte zaboraviti da se sjetite cijelog ummeta u dovama!

6. Pokajanje

Tražite od Allaha da vam oprosti, pokrije grijehe i zaštiti vas od džehennemske vatre. Molite za oprost i razmišljajte o svojoj apsolutnoj ovisnosti o Njegovoj milosti. Probudite se i usred noći iako vam traje menstruacija, pa tražite oprost od Allaha u zadnjem, najodabranijem dijelu noći.

7. Nahranite postače

Veliki sevap je da za vrijeme trajanja menstruacije organizujete iftar za svoju porodicu, prijatelje ili džematlije. Naravno, ovo ne treba biti radi pokazivanja imućnosti ili promocije na društvenim mrežama.

8. Činite dobro što možete više

„Preneseno je od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, alejhisselam, rekao: ‘Kad nastupi ramazan otvore se vrata milosti, zatvore vrata džehennema i okuju se šejtani.’“ (Buhari, Muslim)

Ovo je odlično vrijeme da učinimo bilo kakvo dobro. Pokušajte da dobro iskorištavate vrijeme i da ne shvatate ovaj period kao „pauzu“, jer trebate stalno raditi na svojoj duhovnosti i odnosu prema Allahu.
Nadamo se da će vas ove ideje inspirisati da nastavite produktivno provoditi ramazan uprkos nemogućnosti da postite.

Autor: Ayesha Ismail
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela

Povezani članci

Back to top button