Brak i porodicaZdravlje

Kako da razlikujete simptome korona virusa od sezonskih virusa?

Kako da znate da li je vaše dijete iz vrtića donijelo kovid ili neki od uobičajenih virusa?

Iako najnovija istraživanja, prije svega, američkih autora ističu da je najmanja transmisija korona virusa između dijece i odraslih, odrasli su ti koji prije prenose virus i tako se zaraze i dijeca.

Izvor: Telegraf

Najmanja je ta transmisija među djecom predškolskog uzrasta,

Kako da znamo da naše dijete ima koronu, a ne neki od drugih virusa koji cirkulišu po školama i vrtićima?

– Kod male djece nekada ne možemo dijagnostikovati ključni simptom – gubitak čula mirisa, ali za dijecu su svojstvene stomačne tegobe koje se pokažu kao simptomi korona virusa, ali osnovni simptomi su curenje nosa i bol u grlu. Jako rijetko imaju kašalj, zato što bi to ukazivalo na pneumoniju, a to se rijetko kod djece javlja kao komplikacija. U Americi su zabilježeni slučajevi dijece kod koje se pokazala klinička slika nalik Kavasaki sindromu, praćena ospama po tijelu i otečenim zglobovima.

I jedna strana studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine takođe navodi da su dijeca u manjem riziku od infekcije, a ako do infekcije i dođe pokazuju blage simptome.

Simptomi Covid-19 kod dijece su slični kao kod odraslih:

  • kašalj
  • kratak dah ili otežano disanje
  • groznica
  • prehlada
  • bol u mišićima
  • upaljeno grlo
  • iznenadni gubitak čula ukusa i mirisa

Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primjer, neki ljudi, uključujući dijecu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Međutim, sve se više ističe i jedan nov simptom kod dijece

Direktor istarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Stojanović govorio je o simptomu promjena na koži u obliku ospe na tijelu.

– Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju se i promjene na koži u obliku osipa na tijelu. Taj osip kod nekih može da bude manje, a kod nekih više izražen – rekao je Stojanović ističući da se na osip posebno treba obraćati pažnja.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button