Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako da negativne situacije pretvorimo u pozitivne

Kako da negativne situacije pretvorimo u pozitivne

Negativne emocije su najveći pojedinačni neprijatelji kojeg svako od nas ima. Da nema negativnih emocija, naši životi bi bili divni – kao i naši međusobni odnosi, naše zdravlje i sve ostalo. Proveo sam više od 4.000 sati proučavajući ovo, a danas ću vam pružiti neke strategije za pretvaranje negativnih situacija u pozitivne.

Otkud dolaze negativne emocije?

Veliki životni posao je uklanjanje negativnih emocija. Da bi se to riješiti, moramo odgovoriti na pitanje: “Odakle negativne emocije dolaze?”

Gotovo sve negativne emocije ovise o tome da li okrivljujujemo nekoga ili nešto drugo za negativne situacije koje nam se dešavaju u životu. Problem se javlja onda kada ljudi zadrže te negativne emocije, čak i ako ne mogu promijeniti, pa su ljuti zbog toga.

Ključ za eliminiranje negativih emocija

Ključ za eliminisanje negativnih emocija je: Preuzmite odgovornost za sebe, za vaše reakcije i situacije. Ne možete preuzeti odgovornost za vađ život, vaše stanje i vaše reakcije, a istovremeno biti negativni. Tvoj um se može fokusirati samo na jednu misao u jednom trenutku, bilo da je ona pozitivna ili negativna. Dakle, kad god osjetiš negativnost, opet i iznova sebi kaži: “Ja sam odgovoran.” Možda u ovom trenutku misliš: “Ali Brian, u situacijama u kojima su uključeni i drugi ljudi, kako ja mogu biti odgovoran za ono što oni urade?” Evo kako: U svakoj situaciji, bilo da ste direktno ili indirektno u nju uključeni, vi ste uvijek barem djelomično odgovorni za ono što se dogodilo.

Našao si se u situaciji, i dalje si u njoj, uradio si ili rekao neke stvari u toj situaciji, tako da nisi potpuno nevin. Barem ako ništa, imaš neke veze s tim.

Evo još jedna mogućnost: Recimo da nemaš nikakve veze sa određenom negativnom situacijom i možda nisi uopće bio uključen u to. Ti si i dalje odgovoran za to kako reaguješ na tu situaciju.

To je ono što se naziva “tvojom sposobnošću odgovora na to” – tvoja sposobnost da odgovoriš na pozitivan način. I opet, odgovori na pozitivan način, jednostavno ponovljaj sebi: “Ja sam odgovoran.”

Vi imate potpunu kontrolu

Istina je da niko ne može učiniti da se osjećaš negativno, osim tebe. Ako razmišljaš o stvarima koje te čine nesretnim ili ljutin, osjećat ćeš se negativno. Ako razmišljaš o stvarima koje te usrećuju i uzbuđuju u tvom životu, osjećat ćeš se pozitivno. Najvažnija stvar koju treba da zapamtimo u vezi negativnih osjećaja je sljedeće: vi imate potpunu kontrolu nad vašim osjećajima, i nad tim kako ćete odgovoriti na svaku situaciju i stvari o kojima razmišljate svakog trenutka dana. Uvježbavajte svoje sposobnosti da pozitivno odgovorite, preuzmite odgovornost za vašu ulogu u negativnim situacijama, i oslobodite se negativnih emocija koje mogu biti zarobljen duboko u vama.

Prije nego što završimo, ja bih da navedem neka razmišljanja koja možete podijeliti s prijateljima: “Prihvati potpunu odgovornost za svaki dio svog života. Odbijaj da okrivljaš druge ili da tražiš izgovore.” @BrianTracy

Autor: Brian Tracy
Izvor: briantracy.com
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top