Brak i porodicaZdravlje

Kako da brinete o djeci ako se razbolite od koronavirusa?

Pedijatrijski specijalista za infektivne bolesti savjetuje roditelje kako da se ponašaju u slučaju da obole od COVID19

Izvor: Detinjarije.com

Odredite osobu koja će vas odmijeniti u slučaju bolesti

Predvidite najgori scenario – da i vi i vaš partner istovremeno ozbiljnije obolite i morate u bolnicu, i da neko mora da brine o vašoj djeci umjesto vas. Privremeni staratelj treba da bude neko mlađi, ko nije u rizičnoj grupi.

Izolujte se, ali ostanite kući

Ukoliko nemate u domaćinstvu nikog starijeg ko je ugrožen, mjere koje treba da preduzmete isto su kao i kad je u pitanju grip – učestalo pranje ruku, odvojeni pribor za jelo i spavanje u posebnoj prostoriji. Ukoliko virus prenesete partneru, vjerovatno vam se simptomi neće pojaviti u isto vrijeme. Stoga, neka o djeci brine onaj koji je trenutno u boljem stanju i manje zarazan, a zna se da se virus najlakše prenosi u prvih par dana po pojavi simptoma.

Održavajte higijenu tamo gde je “saobraćaj” najgušći

Održavajte dobru higijenu, ali ne morate sve da sterilišite. Većina jačih sredstava za čišćenje doma mogu sasvim pristojno da uklone virus. Međutim, posebnu pažnju obratite na kupatilo, pošto se virus prenosi i feko-oralnim putem. Ukoliko oboljeli ne može da koristi zasebno kupatilo,  svaki dan dezinfikujte klozetsku šolju i površine koje se često dodiruju poput kvaka, ručki i tipki. Svaki put kada se pusti voda iz kotlića, stvaraju se aerosoli, i zato četkice za zube držite što dalje od wc-šolje što je moguće. Prije povlačenja vode obavezno spustite dasku. Temeljno pranje ruku nakon upotrebe ne treba ni pominjati.

Vodite računa o sebi

Najbolji način da se sačuvate od infekcije je da brinete o sebi – da se dobro hranite, redovno umjereno vježbate, izbjegavate stresne situacije i puno spavate. Ovo nije trenutak da budete najbolji roditelj na svijetu koji se iscrpljuje u želji da ostalima sve bude potaman. Opustite se i oduprite roditeljskim instinktima, jer u ovom trenutku najbolji roditelj je – zdrav roditelj.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button