Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Kako će se vrijeme ramazana pomjerati do 2020. godine?

Kako će se vrijeme ramazana pomjerati do 2020. godine?

Britanske novine The Guardian su na svom internet-portalu objavile vodič za ramazan, s ciljem upoznavanja javnosti s svetim muslimanskim mjesecom

U sklopu članka su opisane mudrosti posta, njegove poruke i običaji, te je navedena karta kako će se vrijeme ramazana pomjerati sve do 2020. godine.

 Ramazan je 2010. godine započeo u septembru, a 2020. će vjernici zapostiti krajem mjeseca aprila.

„Mjesec posta se ove godine završava ili u petak 17. 7. ili u subotu 18.7., jer su to 29. i 30. dani u lunarnom mjesecu. Pošto ramazan započinje jedanaest dana ranije nego protekle godine, ponekad pada u zimskim mjesecima kada su dani posta kratki, a ponekad u ljeto kada su dani duži“, piše The Guardian.

Članak navodi i određene zanimljivosti vezane za post, poput spominjanja mjesta u kojima dani posta traju najkraće i najduže.

Post najduže traje u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, i traje oko 21 sat i 57 minuta na početku mjeseca ramazana. Post započinje u 2:03 minute i traje do ponoći.

Post najkraće traje u Sydneyu (Australija) i traje oko 11 sati i 24 minute na početku ramazana. Post u Australiji započinje u 5:29, a završava u 16:53.

Priredio: NedimBotić

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top