Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kako bi zadovoljili posjetioce iz Perzijskog zaliva i povećali izvoz

Kako bi zadovoljili posjetioce iz Perzijskog zaliva i povećali izvoz

Bosna ima jednu od najvećih evropskih autohtonih muslimanskih populacija, tradicionalno liberalnu u tumačenju islama, zemlja, čiju polovinu stanovništva čine muslimani, postala je regionalni centar za halal proizvode od kada je uspostavljena prva agencija u Evropi za certifikaciju halal kvalitete u 2006. godini.

Napisala: Daria Sito-Sucic

“Tržišni potencijal je viši, jer je fenomen nov i postoji jaz između ponude i potražnje”, rekao je šef agencije Amir Sakić, dodajući da je halal tržište na Balkanu je raslo za oko 17 posto svake godine, u proteklih deset godina.

Agencija je certificirala hiljade proizvoda iz BiH, Srbije, Crne Gore i Litvanije i pomogla Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji prilikom osnivanja sopstvenih agencija za halal kvalitetu.

Prema Deloitte Tohmatsu Consulting podacima  tržište je 2005. godine bilo vrijedno više od  1 milijardu dolara, s rastom od oko 15 posto godišnje.

Halal certifikacija potvrđuje da je proizvod proizveden u skladu sa šerijatskim zakonom islama. Proizvod ne smije sadržavati tragove svinjetine, alkohola ili krvi, i mora biti proizveden na proizvodnim linijama bez rizika kontaminacije, uključujući i onu prouzrokovanu čišćenjem.

Halal certifikacija zahtijeva da sve sirovine moraju biti očišćena od pesticida, teških metala, GMO, antibiotika i drugih elemenata koji imaju negativan utjecaj na naše zdravlje.

Bosna Bank International (BBI) u vlasništvu poduzetnika iz Persijskog zaljeva, jedina banka u BiH koja posluje na islamskim principima, sa svojih 550 miliona maraka (300 miliona dolara) pomaže izvoz portfelja halal projekata.

“Halal industrija je koridor ka islamskom svijetu, jer najveće investicije danas dolaze iz tog dijela svijeta”, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI, koja je zajedno sa Sarajevskom berzom (SASE) u oktobru pokrenula prvi na Balkanu islamski indeks udjela u navedenim firmama.

Investitori iz persijskog zaljeva su kupili veći dio poljoprivrednog zemljišta i proizvodnju hrane kompanija u Srbiji i Bosni, kao pomoć u rješavanju slabosti u lancu opskrbe halal sastojaka.

“Prva stvar koju posjetitelji iz arapskog svijeta pogleda je da li postoji halal certifikat”, rekao je Saljo Mrkulic, vlasnik dva velika hotela u Sarajevu.

“Održavanje certifikata je skupo – organska hrana je skuplja – ali na kraju se isplati. Imate  više gostiju.”

Izvor: reuters.com
Usluge prijevoda teksta:

Congress Service Center – Sarajevo Office

Skenderpasina br.1, Sarajevo

Tel. ‎+387 33 267 250

Fax. ‎+387 33 267 251

E-mail: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com