Biseri mudrostiU Fokusu

Kada nam Allah želi dobro, On nas iskušava

Nemojte razmišljati o iskušenjima u svome životu (‘balaa) samo ko ‘iskušenjima’ u ljudskom obliku. Allah nije poput profesora koji vam preda test, odmakne se i samo vas izdaleka posmatra kako bi vidio kako ćete uraditi.

Allah je naš murabi- Onaj koji nas odgaja sa više milosti, nego što majka odgaja dijete. Poslanik, s.a.v.s., nam kaže da kada Allah želi nekome dobro, onda mu On pošalje ‘balaa’ (iskušenja ili testove). Kada nam Allah želi dobro, On nas pročišćava. Zato je svaka osoba iskušana s onim što najviše voli.

Drugim riječima naš najveći mogući ‘konkurent’ u našoj ljubavi prema Allahu je ono što mora biti zadržano ili žrtvovano. Ovo je proces pročišćavanja jer liječi srce konkurenata. Zašto je od poslanika Ibrahima, a.s., traženo da zakolje svoju najdražu stvar? Da li je Allah zapravo želio da on ‘ubije’ svog sina? Ne. On nije ubio svog sina. On je ubio svoju privrženost.

Spremnošću da ubije ono što je najviše volio, on je ubio svaku moguću konkurentsku ljubav.

Allah ga je odgojio, pročistio i uzdigao.

Allah nam kaže: Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati. (Ali Imran, 92.) (IslamBosna.ba)

Napisala: Jasmin Mudžahid

akos.ba

Povezani članci

Back to top button