Islamske temeU Fokusu

Kada je najbolje staviti hidžab?

“Ima li neki jedinstven trenutak u kojem je najbolje staviti hidžab?” – glasi pitanje koje više puta dobih. “Ima” – odgovorih – “sada!”
Jedinstven, jer je prethodni prošao, a naredni možda nikada ne dođe.
Kao što je žena koja nosi hidžab zbog te same odluke sve vrijeme u pokornosti Uzvišenom Allahu – te joj zato i bez dodatnog povoda neprestano otkucavaju sevapi, tako Mu je i žena koja ne nosi hidžab sve vrijeme u nepokornosti – te joj zato i bez dodatnog povoda neprestano otkucavaju grijesi!
Samo Uzvišeni Allah zna na koji način sračunava grijehe Svojih robova, ali, ako probamo zamisliti brojku grijeha zbog nenošenja hidžaba računajući svaku sekundu nepokornosti kao jedan grijeh, onda: ako bi, recimo, od dana sopstvenog punoljetstva (otkada se inače računaju grijesi) žena bila otkrivena 10 godina, imala bi približno 315 miliona i 360 hiljada grijeha. I to samo za nepokronost, ne računajući dodatne grijehe koje prouzrokuje izlazeći nepristojno odjevena!
[Da li je brojka tvojih dobrih djela veća od ove brojke, kako bi tas tvojih dobrih djela prevagnuo na Sudnjem danu? Kako bi ti Uzvišeni Allah uopšte oprostio te grijehe ako se ne pokaješ za njih (a pokajanje podrazumijeva prekidanje grijeha zbog kojeg se kajemo, odnosno konačno stavljanje hidžaba, u ovom slučaju)?]
Što se tiče dodatnih grijeha koji se stiču izlaskom iz kuće bez hidžaba – koliko ih bude odlaskom, boravkom i povratkom sa, recimo, fakulteta ili posla – gdje se konstantno uperuju pogledi muškaraca prema ženi, gdje ona biva uzor ostalim ženama u nepropisnom odijevanju, gdje javno ispoljava svoju nepokornost Uzvišenom Allahu i slično?
[Je li iznos te dnevnice veći od brojke tih grijeha? Da li si zaista na dobitku?]
Stoga, brižno preporučujem svakoj ženi bez hidžaba da donese odluku o stavljanju hidžaba – sada! Jedino sada možeš izvjesno anulirati ovaj enormni broj grijeha, pokajavši se – jer sljedeću minutu možda nećeš dočekati, a ni 27. noć ramazana, ni Bajram, niti bilo koji drugi isplanirani datum.
Činjenica je, svakako, da nije lahko izboriti se ni sa ljudskim ni sa džinskim preprekama pri donošenju ove odluke, ali Uzvišeni Allah kaže da ko krene ka Njemu hodajuću, On Uzvišeni njemu kreće u susret trčeći; te je Allahova pomoć neupitna. A zapravo, prepreke od strane drugih najčešće budu izgovor za nedovoljno iskrenu želju, jer, kada se nešto bezuslovno želi, ne postoji faktor koji može spriječiti da se to i postigne. Ako i nema drugog načina, onda iskrena dova ili sadaka otvaraju sva vrata, jer Uzvišenom Allahu ništa nije nemoguće.
Preuzmi svoju odgovornost, jer na Danu polaganja računa niko od ljudi koji su ti prividna prepreka i koje si, umjesto Uzvišenog Allaha poslušala (a: “Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju.” [Ahmed, 1095.]), neće odgovarati umjesto tebe onda kada budeš morala odgovoriti zašto nisi ispunila ono što od tebe traži Onaj Koji te je stvorio i dao ti sve što imaš! I šejtan, utemeljitelj razgolićenosti i bestidnosti, će reći: “… ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe; niti ja mogu vama pomoći, niti vi možete pomoći meni.” [Kur’an: sura Ibrahim, 22. ajet]
I ne, hidžab te neće ometati u školovanju – ako si dovoljno posvećena; niti će ti oduzeti nafaku – jer ti je još prije tvog rođenja određena; niti će te onemogućiti da izabereš vrijednog supružnika – jer onaj koji te ne želi sa hidžabom i ne treba da te zanima, naprotiv – olakšaće ti i suziti izbor na one koji uistinu vrijede. Neće ti biti ni drastično više vrućina zbog hidžaba – jer na +30° je ionako svima vrućina. Niti će ti biti neudobno u hidžabu, naprotiv – tek kad usku i krutu odjeću, urađenu mahom u skladu sa šablonom i materijalom odjeće za muškarce, zamijeniš elegantnim i lahkim platnima koja nježnom ženskom biću i duši jedino i odgovaraju, osjetićeš oslobođenost i svrsishodnost!
Uzvišeni Allah je tvoje tijelo samim tim što si žena, načinio takvim da treba da bude skriveno. To je vid uvažavanja istog, stoga, niti ti zaslužuješ da svako zna obrise tvog tijela, niti svako zaslužije da mu bude vidljivo! I, svakako da je hidžab mnogo širi pojam od odjeće koju nosimo, ali je neophodno od nje krenuti.
• Gospodaru naš, podari nam stid Fatime, radijallahu anha, koja oporučuje da joj se nakon smrti napravi poseban zaklon na tabutu, da se obrisi njenog mrtvog tijela ne bi ukazali ispod ćefina! •
“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.” [Kur’an: sura En-Nur, 31. ajet]
Piše: Fahreta Balić
Akos.ba

Povezani članci

Back to top button