Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kada će prestati napadi na džamije u B. Dubici?

Kada će prestati napadi na džamije u B. Dubici?

Čaršijska džamija u B. Dubici se ponovo našla na meti vandala

Ovaj put je na udaru bila javna česma koja se nalazi u sklopu Čaršijske džamije i za koju se pretpostavlja da je polomljena je tokom noći. Mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Dubica, kaže da su jutros oko devet sati primijetili da je s česme otkinuta slavina. „Medžlis IZ Bosanska Dubica ovu česmu je postavio kao javno dobro, na ogradu oko džamije i van dvorišta kako bi svi mogli da je koriste. Ovo je glavna ulica ima video nadzor i očekujemo da se vandali pronađu“, kaže Beganović koji je cijeli slučaj prijavio nadležnim organima.

Nažalost, ovo nije prvi put da su dubičke džamije na meti napada. Gradska džamija u Dubici je prije nekoliko godina proglašena najugroženijim vjerskim objektom u državi jer je često izložena napadima. Napada nije pošteđena ni Čaršijska džamija, koja je više od deset puta bila meta vandala, a počinioci nisu nikad uhvaćeni. Posljednji put je Čaršijska džamija napadnuta 18.07.2013. godine kada su nepoznati počinioci iz zemlje iščupali i polomili jedan nišan i bacili ga na glavnu dubičku ulicu. Incident su u 9 ujutro prijavile džematlije glavnom dubičkom imamu, koji je potom obavijestio policiju.

Povratnici se s razlogom pitaju: „Kada će prestati napadi na dubičke džamije?“ Svi se trebamo zapitati o sigurnosti Bošnjaka povratnika i o poruci koja im se odašilje s jedne strane ovakvim incidentima. Trebaju nam poruke suživota i mira, a ovakvi nemili događaji samo doprinose širenju atmosfere straha i nepovjerenja.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top