Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Jusuf Karadavi osudio armensku kampanju protiv Turske

Jusuf Karadavi osudio armensku kampanju protiv Turske

Predsjednik Međunarodne unije islamskih učenjaka Yusuf Al Qaradawi osudio je kampanju usmjerenu protiv Turske koja se vodi o pitanju događaja iz 1915. godine i izrazio podršku toj, kako je naveo, kao muslimanskoj, razvijenoj i pravednoj zemlji, u borbi protiv takvih napada, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Qaradawi je na svojoj službenoj Internet stranici poručio da svi ljudi koji imaju milost i pravičnost u srcu trebaju stati u odbranu Turske, koja je u periodu demokratskog i ekonomskog uspona postala meta kampanje na način da se iskrivljuju historijske činjenice, preuveličava broj armenskih, a zanemaruje broj žrtava osmanskih muslimana u događajima iz 1915. godine.

“Najbolji dokaz da su armenske tvrdnje zasnovane na lažima je odbijanje turskog prijedloga da se otvore arhivi i svjetskoj javnosti objave rezultati istrage koju bi proveli historičari i stručnjaci iz te oblasti”, tvrdi Qaradawi.

Ugledni islamski učenjak Qaradawi dalje ističe da je “čudno kako suze za stradalim Armenima prolijevaju oni koji su okupirali teritorije i vršili krvoprolića”.

“Živa historija se nije zaboravila. Historija nije zaboravila masakre evropskih armija tokom krvavih krstaških pohoda u Jerusalemu i Damasku. Još nisu iz sjećanja izbrisani masakri nad andaluzijskim muslimanima”, kazao je Qaradawi i dodao da svijet i danas svjedoči izraelskim zločinima nad nezaštićenim Palestincima.

Osuđujući armensku kampanju protiv Turske, Qaradawi je ukazao na brojne aktuelne zločine kojima bi se javnost trebala više baviti i naveo primjere stradanja muslimana u Mijanmaru i Centralnoafričkoj Republici, kao i nehumani odnos prema zatvorenicima u Guantanamu i Abu Ghraibu.

 

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top