Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Jusuf Al-Kardavi: Muslimani zauzmite se za Al-Aksu

Jusuf Al-Kardavi: Muslimani zauzmite se za Al-Aksu

Uvaženi dr. Jusuf Al-Qardawi, predsjedavajući Međunarodne unije islamskih učenjaka, je pozvao arapski i islamski narod, da se zauzmu za Al-Aqsu i Palestinu.

Al-Qardawi je rekao: „Oni su prešli sve granice po pitanju Al-Aqse gradeći tunele i građevine ispod nje i mijenjajući demografsku sliku stanovništva oko nje.“

Naglasio je da je judaizacija Jeruzalema, te ograničavanje starosjedilaca tog grada, muslimana i kršćana, kao i napadi na islamske i kršćanske svetinje u samom gradu Jeruzalemu, došlo do te mjere da muslimani i kršćani nemaju više snage da otrpe tu nepravdu.
Istakao je da su cionisti nakon više upada u harem Mesdžidul Aqsa, ušli u sam Mesdžid i zaprljali ga svojom čizmama. Zatim su zatvorili ulaz Mesdžida za vjernike i dopustili da u njega uđu samo vojnici i jevrejski doseljenici kako bi napali muslimane koji su se zadesili u Mesdžidu prije zatvaranja. On je u svojoj izjavi za javnost pozvao cijeli Ummet da se zauzme za Al-Aqsu i općenito za pitanje i značaj Palestine.

Kardavijeva izjava za javnost:

O Arapi, o muslimani, o vi koji ste slobodni, probudite se iz svog sna i zauzmite se za svoje svetinje. Neka vam je haram što su ga cionisti dotakli i što pokušavaju da ga oskrnave, kao što su oskrnavili i Ibrahimov.

Pozivam one koji tvrde da su muslimani i njihove vladare da odstupe od svojih ličnih interesa i međusobnih neznatnih razlika, te da se zauzmu za svetinje našeg Ummeta. Isto tako, pozivam narod da surađuju i da se ujedine i vrše pritisak na svoje vođe kako bi se ujedinili i surađivali u ovom interesu.

Pozivam stanovnike Jeruzalema da štite našu Al-Aqsu. Ko god je u mogućnosti da dođe i ostane u Mesdžidu, neka to i učini.
Pozivam Ummet da izrazi svoju podršku narodu Palestine i da ih pomognu na sve moguće načine, kako bi zaštitili svoja dobra.

 

Izvor: fj-p.com

Prevod: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top