O obrazovanju i odgoju

Jednostavan savjet kako popraviti vaše odnose s drugima

Moja djeca vrište jedno na drugo

„On neće da prestane da dira moju stolicu! Fino sam ga zamolio, ali on i dalje radi isto!“, moj devetogodišnji sin mi se žali na ponašanje svog četvorogodišnjeg brata.

„Neću da stanem!“, odgovara moj osjetljivi četvorogodišnjak, i to u onako kako najbolje zna: ekstra glasno.

Ovaj se događaj zbio na zimskom odmoru, dok smo pokušavali da uživamo u mirnom jutru u snjegom prekrivenim planinama.

Međutim, kao što to svaki roditelj dobro zna, čak i najbolje razrađen plan pada u vodu nakon što izbije svađa među djecom.

Moj suprug i ja smo se brzo pogledali, a potom stupili u akciju.

„Čini se da ste obojica puno ljuti, i da vam treba da se malko smirite.“

„Ja nisam ljut, ja sam tužan!“, ispravlja me četvorogodišnjak.

„O, pa ti si tužan. Da, primijetim da je tako.“

Moj početni nagon je bio da uskočim među njih i pokušam ih ubjediti na logičan način. Međutim, prefrontalni korteks u mozgovima mojih sinova je bio aktivan, i mogućnost razumnog dijaloga je otpala.

(Nije potrebno da imate četiri godine da biste se ponašali na neracionalan način; svakome se to može desiti kada se pokrenu mehanizmi emocionalne osjetljivosti).

Moj sljedeći impuls je bio da pokušam ponuditi rješenja. Ali kada nudite rješenja, drugoj osobi kradete priliku da pronađe sopstvena rješenja. S druge strane, kada zastanete da saslušate drugu osobu, time kao da joj kažete: „Vjerujem da si dovoljna sposobna da sama pronađeš odgovor. Vjerujem da ćeš pronaći odgovor koji ti najviše odgovara“.

Kao da se desi malo čudo, svaki put kada odlučite da manje pričate, više slušate, i dopustite drugoj osobi da dođe do izražaja. U tom tihom prostoru, pokreću se kreativni kotačići i mudrije sagledamo cijelu situaciju. Uvijek se zadivim stvarima koje se dese onda kada uočim šta druga osoba želi, opišem joj kako se osjeća i potom začepim usta. Ponekad se sve otme kotroli poput krda divljih konja, ali ukoliko zadržim svoju naviku da popravljam druge, rezultati budu u korist svih nas.

Ista je situacija s komunikacijom s vašim prijateljima, partnerima i članovima porodice. Možda mislite da partner od vas traži da riješite njegov problem jer je u subotu ujutro rekao: „Nemam dovoljno vremena! Radim preko cijele sedmice, a potom preko vikenda pazim na djecu kako bi ti mogla pohađati neki kurs“.

On od vas traži samo jednu stvar, a to je da pokažete razumijevanje: „Dragi, znam da ti nije nimalo jednostavno, hvala ti što se trudiš.“

Samo slušajte. Razmišljajte o onome što vam drugi govore. Slušajte cijelim srcem. To je ono što mi svi želimo, i ukoliko počnete primjenjivati ovo jednostavno pravilo, počet će se dešavati dramatične i pozitivne promjene u svim vašim odnosima.

Autorica: S. Paul

Izvor: mindbodygreen.com

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

 

Povezani članci

Back to top button