Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Jednoglasna odluka gradskih vlasti: Erdoganu titula počasnog građanina Novog Pazara

Jednoglasna odluka gradskih vlasti: Erdoganu titula počasnog građanina Novog Pazara

Skupština grada Novog Pazara danas je, na svečanoj sjednici povodom 557. rođendan grada, donijela odluku da predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ponese zvanje počasnog građanina tog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u obrazloženju te odluke Erdoganu je status počasnog građanina dodeljen zbog posebne afirmacije i doprinosa razvoju Novog Pazara.https://youtu.be/j4mTeDeUsiw

Za odluku da se Erdoganu dodjeli “Povelja zaslužni građanin Novog Pazara”, glasali su svi prisutni odbornici.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju na svečanoj sjednici rekao da je aktuelni predsjednik Republik Turske učinio mnogo za Novi Pazar.

“Brojni projekti, ulaganja u infrastrukturu, privredu i napori u očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa našeg kraja samo su neki od razloga za ovaj simboličan gest“, istakao je Biševac.

Recep Tayyip Erdogan je prvi visoki zvaničnik Republike Turske koji je dvaput, tokom posjete Republici Srbiji, boravio u Novom Pazaru i Sandžaku. On je u svojstvu premijera u Novom Pazaru prvi put boravio u julu 2010. godine, a kao predsjednik Turske, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, taj grad je posjetio 11. oktobra 2017. godine.

Na prijedlog Odbora za obilježavanje 20. aprila Dana grada zbog izuzetne podrške Novom Pazaru dobitnik povelje je i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Za poseban doprinos obrazovanju mladih Plaketa grada dodijeljena je univerzitetetskom profesoru i čovjeku koji je život posvetio obrazovanju mladih generacija prof.dr. Saitu Kačaporu i Rodoljubu Nićiforoviću, osnivaču istoimene fondacije koje do sada stipendirala više od 6.000 učenika, studenata i mladih talenata sa područja Novog Pazara.

Nizom završnih manifestacija Novi Pazar danas obilježava 20. april, Dan grada i 557. godišnjicu postojanja.

Zvaničnim dekretom Novi Pazar je u periodu između 1459. i 1461. goidne podigao osnivač Sarajeva, Šapca i Skoplja, osmanski vojskovođa Isa-beg Isaković, kao Yeni Bazar. Prvi pisani dokument koji spominje samo ime Novi Pazar je odluka Malog Vijeća Dubrovačke Republike iz 1461.godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar je imao 109.327 stanovnika, a sada, prema nezvaničnim podacima, broji više od 120.000 stanovnika.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top