Sportske novosti

Jasmin Baković: N/FS BiH je u razvoj fudbala uložio desetine miliona maraka

Ostvarena je saradnja sa državnom Agencijom za borbu protiv korupcije, rekao je za Anadolu Agency Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u proteklih nekoliko godina, putem odgovarajućih projekata, iz razvojnih fondova FIFA-e, a posebno UEFA-e, investirao je u razvoj infrastrukture nekoliko desetina miliona maraka, istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, naglasivši da bh. kuća fudbala otkako joj je ukinuta suspenzija FIFA-e, od 2011. godine posluje uredno, isključivo po svim zakonskim aktima te da je sanirala raniji dug.

„Sredstva su uložena u izgradnju i opremanje, a zatim i dodatne sadržaje u Trening centru N/FS BiH u Zenici, te u stadion ‘Bilino polje’, koji je određen za odigravanje utakmica ‘A’ reprezentacije, kao i u razvoj infrastrukture na premijerligaškim stadionima. Takođe, investirana su i sredstva za izgradnju mini-terena za ustanove koje brinu o osobama sa posebnim potrebama, a iz UEFA-e smo osigurali i novac za kupovinu nove moderne zgrade Saveza u koju bi trebali useliti do kraja godine. Ne treba zaboraviti ni projekat pomoći klubovima u poplavljenim područjima u koji je uloženo oko dva miliona maraka, s tim što je projekat implementiran preko entitetskih saveza FS RS i NS FBiH“, kaže Baković.

N/FS BiH je u proteklih nekoliko godina, uz podršku Grada Zenice, posebno uložio u zenički stadion „Bilino polje“ gdje je, između ostalog, investirano u travnjak sa svim sadržajima, uključujući i grijanje terena.

„Savez je inostrane fondove usmjerio i za modernizaciju stadiona ‘Bilino polje’, u cilju prilagođavanja novim zahtjevima za odigravanje kvalifikacionih utakmica. Zahvaljujući tome, ovaj stadion je dobio nove reflektore, savremeni semafor, a uređene su svlačionice i službene prostorije, te drugi sadržaji. Planirani su i dodatni radovi“, rekao je Baković, dodavši da su u N/FS BiH posebno ponosni na izgradnju modernog Trening centra u Zenici, u kojem danas međunarodne zvanične utakmice igraju ženske i omladinske selekcije BiH.

Prvi administrativac bh. fudbala kaže i da je N/FS BiH pokrenuo projekte društvene odgovornosti, ali i omasovljenja i razvoja fudbala.

„Pružili smo pomoć Specijalnoj olimpijadi BiH, učestvovali u akciji ‘Banka koštane srži’ i prikupljanju sredstava za ‘Sigurnu kuću’ za roditelje djece oboljele od karcinoma. Ostvarena je saradnja i sa školom fudbala Respect koja realizuje projekte inkluzije djece kroz fudbal bez obzira na razlike među njima“, pričao je Baković.

Navodi, posebnu pažnju u narednom periodu Savez će posvetiti integritetu takmičenja u Premijer ligi BiH.

„Jedan od prioriteta Saveza u ovoj godini bit će zaštita integriteta takmičenja te definisanje i realizovanje aktivnosti u borbi protiv korupcije, nasilja i nacionalizma. Ostvarena je saradnja sa državnom Agencijom za borbu protiv korupcije, čiji predstavnici su uključeni u rad seminara za službena lica prije početka proljetne polusezone, kao dodatni vid zaštite regularnosti i integriteta takmičenja u BHT Premijer ligi“, poručio je Baković, najavivši da je u ovoj godini planiran početak jedinstvenog takmičenja na nivou BiH i za fudbalerke do 17 godina, a vjerovatno i za dječake do 15 godina.

– Intenziviranje saradnje sa navijačima i savezima u regiji 

U narednom periodu u N/FS BiH žele nastaviti, ali i dodatno unaprijediti saradnju sa nacionalnih fudbalskim asocijacija zemalja regiona Zapadnog Balkana.

„Planiramo intenzivirati saradnju sa savezima iz zemalja regiona, uz planiranu organizaciju regionalnog sastanka u BiH tokom 2016.godine. Jedan od prioriteta bit će nam i unapređenje odnosa sa organizovanim udruženjima navijača koja podržavaju reprezentacije BiH“, otkrio je Baković.

– Dobili certifikat SGS 

Savez je dobio certifikat međunarodne revizorske kuće SGS.

„Time se potvrđuje da su sve procedure i postupak licenciranja klubova u prošloj godini provedeni u skladu sa propisima i standardima UEFA-e, koja je i uspostavila osnovna pravila licenciranja za sve nacionalne asocijacije“, pojasnio je Baković.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button