Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Promo i katalozi > Jablanička janjetina je na daleko poznati specijalitet Hercegovine

Jablanička janjetina je na daleko poznati specijalitet Hercegovine

Ono po čemu je prepoznatljiva Jablanica, grad u Hercegovini, jeste pečena janjetina, koja je poznata globalno i ono što privlači turiste kako iz naše zemlje tako i one van naših granica, najčešće turiste zemalja s Arapskog poluotoka, zatim naše dijapore i susjednih zemalja. Restoran „Prenj“ Jablanica,  je restoran koji je drugačiji od restorana ovog tipa, restoran u kojem se ne služi alkohol, halal hrana, mesdžid u kojem možete obaviti molitvu, sadržaj za djecu, kao i Turski market, koji nudi raznovrsnu ponudu turskih slatkiša, koji se nalazi u sklopu restorana. Naziv restorana „Prenj“ Jablanica inspirisan je po istoimenoj planini koja se nalazi u neposrednoj blizini restorana. O uslugama restorana i svemu onome što se posjetiocima nudi razgovarali smo sa Semirom Ovnovićem, vlasnikom restorana.

Razgovarao: Admir Iković

Akos.ba: Gospodine Ovnović, kako ste došli na ideju da otvorite baš takvu vrstu restorana?

Esselamu alejkum, prije svega za vas i vaše čitaoce. Sama ideja o otvaranju restorana došla je spontano, nakon što sam saznao da se restoran prodaje, a već sam poznavao o kakvom se objektu radi, poziciji na kojoj se nalazi, okružen prirodnim ljepotama, planinama Prenj i Čvrsnica, rijeci Neretvi, kao i magistralnom putu M-17 koji prolazi pored restorana, došao sam na ideju da bi to mogla biti dobra investicija. Ono po čemu je Jablanica poznata, između ostalog,  pored sportista koji su najbolji ambasadori ovog grada, jeste i poznata janjetina, zbog koje se namjenski dolazi u Jablanicu, kao i turisti koji idu na more, pa je to postalo tradicionalno, dio planirane rute prema moru i u povratku, ručak u jednom od restorana, kojih ima mnogo u dolini rijeke Neretve.

Akos.ba: Za takve projekte sigurno postoji dosta ulaganja?

Naravno, svaki projekat za sobom vuče određena ulaganja, zavisno o kakvom tipu posla se radi. Pored ulaganja u objekat, tu su i ostali troškovi, za normalno funkcionisanje objekta, od održavanja objekta, novih ulaganja, troškovi marketinga isl.

Akos.ba: Da li se u Vašem restoranu osjeća ambijent koji Vaši gosti priželjkuju; kao naprimjer ukusna i svježa hrana, prelijep pogled na prirodne ljepote, ljubaznost osoblja?

U našem ugodnom ambijentu, okruženog zelenilom, možete uživati u gastronomskim specijalitetima ovoga kraja kao i internacionalne kuhinje. U sklopu restorana nalazi se ljetna bašta, sa koje se pruža zadivljujući pogledu na rijeku Neretvu, okruženu planinama Prenj i Čvrsnica. U jelovniku ćete naći raznovrsnu ponudu, od čega izdvajamo poznatu Jablaničku janjetinu sa ražnja, zatim veliki izbor jela sa roštilja, sviježu riječnu pastrmku te jela po narudžbi. Ljubazno osoblje je ono što krasi naš restoran, dođite i uvjerite se u kvalitet hrane i usluge.

Akos.ba: Mislite li da za takvu vrstu restorana postoji doza rizika u ovom vremenu?
Svako ulaganje sa sobom vuče i dozu rizika.S ekonomske tačke gledišta, period otplate investicije, tj. optimalni period je sedam do deset godina, i to je u konačnici pokazatelj da li je vaša investicija bila isplativa ili ne.
Naš restoran je drugačiji od drugih restorana ovog tipa, jer se u našem restoranu ne služi alkohol, što u startu znači da u naš restoran neće dolaziti gosti koji konzumiraju alkohol, ovo je restoran koji je po svim standardima prilagođen muslimanima, i vrijeme će pokazati da li je ovaj tip restorana spreman za naše podneblje, u smislu da li će ljudi praktičari Islama, ovo prepoznati kao mjesto koje trebaju posjećivati, i samim tim pomoći u razvoju i održavanju ovog objekta. Ono što je trebalo u ovom dijelu Hercegovine, jeste ovakav tip restorana, gdje možete doći sa svojom familijom, u miru ručati, bez da ste okruženi ljudima koji piju alkohol, mjesto gdje možete jesti halal hranu i gdje možete obaviti vjersku obavezu, a to je namaz, jer u sklopu restorana postoje dvije odvojene prostorije, gdje muškarci i žene  mogu da klanjaju namaz.

[smartslider3 slider=2]

Akos.ba: Turizam i ugostiteljstvo cvjetaju u našoj lijepoj Domovini. Da li osjećate procvat ugostiteljstva i u Vašem poslu?

Naš restoran je otvoren prošle godine 1.jula. Ono što možemo konstatovati, jeste da je ovo sezonski posao, posao koji ovisi o turistima koji dolaze iz zemalja Arapskog poluotoka, naše dijaspore, i susjednih zemalja.  Period od aprila do oktobra je dio kad restoran radi u punom kapacitetu, dok je ostatak godine, nekako preodređen za ljude iz naše države, koji putuju prema Hercegovini.

Akos.ba: U sklopu restorana postoji mesdžid?

Da, u našem restoranu postoje dvije odvojene prostorije za obavljanje namaza, za muškarce i žene, kao i mjesto predviđeno za abdest.

Akos.ba: Da li ste zadovoljni dosadašnjim radom kao i odzivom gostiju?

Naravno, moramo biti zadovoljni, tek je jedna godina kako smo otvorili restoran, još uvijek nastojimo da dobijemo nove goste, koji će nadamo se biti zadovoljni hranom i uslugom, i koji će nastaviti da dolaze, i u konačnici koji će nas preporučiti svojim prijateljima, što je ujedno i najbolja reklama.

Akos.ba: Da li postoji nešto što vaš restoran čini drugačijim od drugih, nešto što bi možda moglo privući goste?

Ono što naš restoran čini drugačijim od drugih, pored već pomenutog, restoran u kojema nema alkohola, halal hrana, mesdžid, u sklopu restorana postoji mjesto gdje vaša djeca mogu da se igraju.

Položaj restorana uz rijeku Neretvu otvara mogućnost za splavarenje. U sklopu splavarenja moguće je organizovati ručak koji će vaš izlet učiniti nezaboravnim u prelijepom dijelu kanjona Neretve koji pruža zaista nezaboravne trenutke. Također, moguće je organizovanje tracking tura, jednodnevih izleta na planinu Prenj, sa obučenim vodičem, koji dobro poznaje planinu.

Za kraj želim da dodam, dođite i uvjerite se u kvalitet hrane i usluge, i odmorite se u prirodnom ambijentu, i vaš odmor učinite nezaboravnim! Želimo vam puno sreće i uspjeha u budućem radu.

Hvala vam. Selam i pozdrav za Vaše čitaoce.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top