EkonomijaKupujmo domaće i halal

Izvozni hit: Klas godišnje van granica BiH plasira 3,3 miliona halal somuna

Dok na domaćem tržištu potražnja za somunima raste prvenstveno u vrijeme Ramazana, na inostranim tržištima tokom cijele godine vlada interes za ovim tradicionalnim bosanskohercegovačkim proizvodom. Tako je u 2013. godini Klas d.d. Sarajevo na tržišta van granica BiH plasirao skoro tri miliona i tristo hiljada komada somuna.

"Bilježimo kontinuiran rast prodaje dubokozamrznutog somuna na tržištima Danske, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i SAD. Svake godine dobijemo barem jednog novog kupca ili distributera, a u 2013. godini to je bio Thiriet, najveći francuski trgovački lanac smrznute hrane. Zanimljivo je da je Thiriet saznao za nas zahvaljujući uspješnoj dugogodišnjoj saradnji Klasa i najveće danske pekare Easyfood, specijalizirane za proizvodnju ekskluzivnih vrsta hljeba i peciva. Podsjećamo, Klas posredstvom Easyfooda već desetak godina izvozi somune i krofne na dansko i francusko tržište", rekao je Amer Vlahovljak, rukovodilac Službe izvoza u kompaniji Klas d.d. Sarajevo.

S pravom se može reći da je somun koji se prema tradicionalnoj recepturi proizvodi u Klasu, pod robnom markom kupca ili pod etiketom “sarajevski”, jedan od najatraktivnijih proizvoda u izvozu. Zahvaljujući tehnološkom napretku, somun se nakon pečenja, hlađenja i smrzavanja može čuvati 12 mjeseci na temperaturi -180C, a jednominutnim podgrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ili na roštilju dobiva se jednako dobar i konzuman proizvod kao da je upravo pečen.

Osim kvaliteta, ulaznicu na zahtjevna europska i svjetska tržišta ovom proizvodu osigurava i proizvodnja u skladu s međunarodnom priznatim sistemima upravljanja kvalitetom, kao što su HACCP, Halal i ISO standardi.

ekapija.ba

Halal program kompanije Kllas d.d. Sarajevo

Bianca

 

Kokos

 

Kokos

 

Somun

 

Jufka

 

Krofne

 

Povezani članci

Back to top button