Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Izvozimo samo dušu okolini: Nogometni bh. export-import

Izvozimo samo dušu okolini: Nogometni bh. export-import

Čovjek priprema više nego zahtjevan televizijski serijal o ulozi sportaša iz Bosne i Hercegovine u regiji cijele bivše Jugoslavije.

Piše: Božo Sušec

Nema desetak dana kako me nazvao Marjan Mijajlović, po nekima legendarni, a po nekima kontroverzni sportski novinar. Slušao sam njegove osebujne televizijske prijenose više puta. Nesporno je svoj, različit i rječit, svakako zanimljiv i originalan, meni drag, a razumijem i one koji ga nisu prihvaćali.

Rekoh, hajde da i osobno upoznam čovjeka, da provjerim koliko su moji televizijski dojmovi autentični ili je to, možda, lik koji nema puno veze s predstavom koju je stvorio o sebi putem ekrana. Marjan je pristojna i civilizirana osoba kojoj ne manjka sportskog znanja, ostrašćen u poslu koji radi, ugodan u komunikaciji i ozbiljno ambiciozan. Drago mi je što smo se upoznali. Nadam se i njemu.

Čovjek priprema više nego zahtjevan televizijski serijal o ulozi sportaša iz Bosne i Hercegovine u regiji cijele bivše Jugoslavije (ne znam, možda i šire). Obavio je desetke i desetke razgovora sa sportašima samima i s ljudima koji su nešto značili i bili dio tog vremena. Već sama imena i ugled sugovornika jamstvo su da će taj projekt biti izazovan i gledljiv. Samo je pitanje uredničke selekcije što sve odabrati iz brda ili, bolje reći, planinskog masiva nasnimljenog materijala. Samo naše snimanje trajalo je gotovo dva sata.

Plodno tlo

Mene je dopala priča o četiri velika rukometaša – Irfanu Smailagiću, Zlatanu Saračeviću, Zdravku Zovku i pokojnom Iztoku Pucu (slovenskom Hrvatu ili hrvatskom Slovencu, koji je pravu karijeru počeo u banjalučkom Borcu). A mogli smo govoriti o još najmanje desetorici takvih klasa. No, o tome više u televizijskom serijalu.

Tema je golema. Nevjerojatno koliko je plodna ta bosanska zemlja što se rađanja sportskih veličina tiče i koliko je trajno uspješna u "izvoznoj orijentaciji"…

Opširnije na portalu AJB:

 

Nogometni bh. export-import

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top