Ekonomija

Izvoz mesa u Tursku veliki iskorak za bh. proizvođače

Monitoring misija Vlade Republike Turske obišla je u proteklom periodu nekoliko proizvođača mesa u Bosni i Hercegovini i prema prvim ocjenama zadovoljni su onim što su vidjeli na licu mjesta. U naredne dvije do tri sedmice nakon sačinjavanja izvještaja očekuje se donošenje odluke na osnovu koje će se krenuti u realizaciju izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine

SARAJEVO/BANJA LUKA (AA) – Monitoring misija Vlade Republike Turske obišla je u proteklom periodu nekoliko proizvođača mesa u Bosni i Hercegovini i prema prvim ocjenama zadovoljni su onim što su vidjeli na licu mjesta.

U naredne dvije do tri sedmice nakon sačinjavanja izvještaja očekuje se donošenje odluke na osnovu koje će se krenuti u realizaciju izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. 

Krajem prošlog mjeseca saopćena je naime, odluka Vijeća ministara Republike Turske da se odobrava uvoz 15 hiljada tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine kao produkt izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i Turske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić potvrdio je za AA kako je u proteklih mjesec dana obavio niz dogovora sa zvaničnicima Vlade Republike Turske, predstavnicima specijalnih tijela Vlade Republike Turske, a izvozu mesa iz BiH u Tursku krajem protekle sedmice obavio je razgovor i sa Cihadom Erdinayem novim ambasadorom Republike Turske u BiH. 

“Radi se o izvozu iz Bosne i Hercegovine 15 hiljada tona smrznutog mesa koji se tretiraju kao pomoć našoj zemlji nastalu u poplavama, zbog čega je ta kvota oslobođena svih nameta. To će biti bum i veliki iskorak za bh. proizvođače. Radi se o pozitivnom pravcu, jer je to ustupak za BiH i hvala Turskoj na tome. Od sredine prošle godine registrovana su kretanja sa čudnim poremećajima u statistici kada je u pitanju izvoz mesa”, naveo je ministar Tučić. 

On je istakao kako je u posljednjih godinu i po u BiH došlo do određenog smanjenja kapaciteta proizvodnje, ali da će se bh. proizvođači uklopiti u predviđenu kvotu odobrenog izvoza 15 hiljada tona mesa po nultoj carinskoj stopi u Tursku. 

“Još uvijek nisu utvđeni tehnički detalji koji se odnose na to da li će se raditi kvartalno ili polugodišnje kada je u pitanju izvoz. Svakako da se radi o pozitivnim mjerama, te da ono što je najvažnije da ćemo se kao država u to uklopiti”, naglasio je Tučić. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine istakao je kako je razgovarao i sa predstavnicima Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH o odluci Vijeća ministara Republike Turske kojom se odobrava uvoz 15 hiljada tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine.  

“Privrednici jedva čekaju stupanje na snagu te odluke. Zeleno svjetlo za njenu primjenu značit će novi iskorak za bh. proizvođače”, ocijenio je ministar Tučić. 

Naveo je da je sada sve na Republici Turskoj koja treba da potvrdi izvještaj monitoring misije nakon čega treba da se donese odluka o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište.  

Anadolija

Povezani članci

Back to top button