Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Izvoz iz BiH u Tursku 238 miliona KM, od toga “Bimal” 58 miliona KM

Izvoz iz BiH u Tursku 238 miliona KM, od toga “Bimal” 58 miliona KM

Izvoz proizvoda iz BiH u Tursku u prošloj godini iznosio je oko 238 miliona KM, dok je uvoz bio oko 508 miliona KM, a današnji susreti predstavnika agro-industrijskog sektora dvije zemlje predstavlja priliku da se spoljnotrgovinska razmjena dodatno ojača – izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

 

Izvoz iz BiH u Tursku 238 miliona KM, od toga Bojić je novinarima rekao da pokrivenost uvoza izvozom sa Turskom iznosi 46,16 odsto, i da će nastojati da predstavnicima agro-industrijskog sektora turske regije Čanakale predstavi sve mogućnosti investicija u BiH.

On je naveo da je protekle godine zabilježen rast spoljnotrgovinske razmjene, posebno u agro-industrijskom sekoru za oko 20 odsto, te da se posebno bilježi rast izvoza mesnih prerađevina, mesa, ulja i drugih proizvoda životinjskog i biljnog porijekla.

Bojić je rekao da među kompanijama iz BiH koje imaju dobar plasman na turskom tržištu prednjači “Bimal” iz Brčkog, čiji se izvoz na godišnjem nivou kreće oko 58 miliona KM, ali i da ima mnogo drugih firmi koje su zainteresovane za to tržište.

Kao primjer, on je naveo korporaciju “Stanić”, koja namjerava da iz BiH u Tursku izvozi sokove.

Predsjednik Izvršnog odbora Robne berze regije Čanakale Sefer Kaja Uzun rekao je da su privrednici iz Turske tokom četvorodnevne posjete BiH imali različite susrete tokom kojih su pokazali zainteresovanost za saradnju sa privrednim subjektima iz BiH.

“Već vršimo pripreme za sajam turskih proizvoda, koji će biti održan u maju u Sarajevu. Nadam se da ćemo danas osnažiti saradnju i imati plodove današnjeg rada”, dodao je predsjednik Izvršnog odbora Robne berze regije Čanakale.

Pomoćnik uprave kompanije “Bimal” Brčko Ševal Suljkanović rekao je da izvoz poljoprivrednih prerađevina iz BiH u Tursku ima povoljan status zbog brojnih olakšica.

“Bimal” je uspostavio pretpostavku i ima dobru saradnju sa turskim privrednicima i nadamo se da ćemo povećati izvoz, ali i da će turski privrednici investirati na našem tržištu. Naš izvoz na tursko tržište kreće se oko 25 do 30 miliona eura, i to uglavnom ulja i sačme”, naveo je Suljkanović.

 

SRNA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top