Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Izraelska policija ranila 13 Palestinaca u blizini džamije Al-Aksa

Izraelska policija ranila 13 Palestinaca u blizini džamije Al-Aksa

Najmanje 13 Palestinaca je povrijeđeno u utorak naveče kada je izraelska policija ispalila suzavac i gumene metke na vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa, saopštio je palestinski Crveni polumjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vjernici su obavljali noćnu molitvu kada je policija intervenisala na jednom od ulaza džamije, što je posljednja eskalacija nasilja otkad su izraelske vlasti uvele nove sigurnosne mjere na tom za muslimane svetom mjestu.

Kriza je eskalirala prethodnih sedmica kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestovali su zbog toga i odbijali ući u kompleks, već namaze obavljali ispred njega.

Nakon kritika i pritiska međunarodne zajednice, izraelske vlasti su kasno u ponedjeljak odlučile ukloniti detektore metala na ulazima u džamiju Al-Aksa.

U saopštenju izraelskog sigurnosnog vijeća je navedeno kako će detektori metala biti zamijenjeni naprednom tehnologijom, odnosno drugim mjerama predostrožnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top