Vijesti iz zemlje

Izložba u Sarajevu: Djetinjstvo iza rešetaka kroz objektiv mladih u sukobu sa zakonom

Na platou ispred Katedrale u Sarajevu, u ponedjeljak, je otvorena izložba fotografija “Pravda za svako dijete”, čiji su autori štićenici institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je rezultat prošlogodišnjih aktivnosti udruženje Urban koje je od juna do septembra 2016. godine provelo projekat fotografskih radionica za djecu i starije maloljetnike u institucijama u Banjaluci i Tuzli.

Radionice su imale za cilj pružiti priliku djeci da se izraze fotografski te da ih se nauči fotografskim tehnikama koje im mogu koristiti u budućnosti.

Autori fotografija su kroz objektiv prikazali prostorije u kojima svakodnevno borave, a jedan o dva motiva koji su štićenici najviše fotografisali su čelične šipke koje za njih predstavljaju ne samo fizičku nego i mentalnu barijeru.

Fotograf Željko Budimir – Keko koji zajedno sa svojim kolegama učestvovao na radionicama istakao je da je ovo iskustvo za njih sasvim novo i posebno, i priznao da su projektu obje strane pristupile s dozom bojaznosti, ali da je na kraju to preraslo u jako kvalitetno druženje.

“Imali su samo svjetlo i rešetke i stvarno u tim uslovima su napravili fantastiče fotografije. Bili smo u Banjaluci i Tuzli i to su dvije sasvim drugačije priče. Banjaluka ima riješenu stvar i uslove, a djeca imaju dvorište, dok su u Tuzli djeca bila s odraslim zatvorenicima i u maloj prostoriji. Družili smo se 14 dana i učili smo ih raznim tehnikama, na kraju su imali studijsku rasvjetu”, rekao je Budimir.

Kako je kazao, poenta je bila da se štićenici iskažu kroz fotografiju i da im se pruži mogućnost da se sutra, kada izađu, neko od njih počne baviti fotografijom. Istakao je da je finalni rezultat mladih autora bio izvan njihovih očekivanja.

Izložba je otvorena u okviru Balkan foto festivala, a fotografije su rezultat radionica u sklopu UNICEF-ovog projekta „Pravda za svako dijete“ kojeg podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istakla je da su izložene fotografije važne jer pružaju uvid u živote mladih osoba i teške uslove u kojima žive. Kako je kazala one su važne i iz razloga jer predstavjaju nadu, alternativu za mlade i njihova rizična ponašanja te daju jednu pozitivinu perspektivu u njihov potencijal.

“Poruka UNICEF-a ovom današnjom izložbom je da ovi mladi ljudi, koji se trenutno nalaze u ustanovama, ne trebaju biti zaboravljeni i treba ih prevashodno promatrati kao potencijalne mlade ljude vrijedne članove društva, u njih ulagati i pružiti im priliku da svoje potencijale i ostvare, poručila je Narayan.

Izložba će se na platou ispred Katedrale moći pogledati do 4. februara.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button