Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Izložba u Muzeju grada Sarajeva “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.”

Izložba u Muzeju grada Sarajeva “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.”

U sklopu tradicionalne i najveće manifestacije ovog tipa, pod nazivom “Selam ja Resulallah!“ MIZ Sarajevo organizira i posebnu muzejsku izložbu sa temom: “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.“, autora doc. dr. Esmir M. Halilovića sa IPF-a u Zenici.

Cilj projekta jeste da se, u našem glavnom gradu, premijerno predstavi ova izložba koja tretira Poslanikov s.a.v.s. životopis, te osnovne segmente njegove misije a sve u kontekstu mjeseca mevluda i obilježavanja istog. Nakon što su slične postavke doživjele izniman uspjeh u Medini i Mekki te Bahrejnu imamo čast da našoj javnosti predstavimo ovu jedinstvenu izložbu u vezi našeg poslanika, Muhammeda s.a.v.s. i ranog doba islama.

Sama izložba se sastoji iz tri dijela:

a) Maketa: Poslanikove kuće, Poslanikove dža­mije i cjelokupni prikaz grada Medine (na kojoj su ucrtani svi mesdžidi u vrijeme Poslanika s.a.v.s.; dvije bitke koje su se vodile na tom području: Bitka na Uhudu i Bitka na Hen­deku; put Hidžre i sl.) Sve makete rađene su u Institutu za izučavanje Poslanikove s.a.v.s. sire u Medini – Saudijska Arabija.

b) Panoa: Na 33 velika panoa prikazani su sadržaji koji odgovaraju tematskim cjelinama vezanim za Siru – životopis Poslanika s.a.v.s., počevši od Mekke, Hidžre, Medine, pećina Hira i Sevr…

c) Dokumentarnih filmova na bosanskom jeziku: koji tretiraju siru Poslanika s.a.v.s. prije objave, poslije objave, hidžre, gradnje džamije, smrti Poslanika, s.a.v.s., časnog kabura i sl.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izložba je namjenjena svim muslimanima i nemuslimanima koji imaju želju da se upoznaju sa Poslanikom s.a.v.s., na jedan novi – vizuelan način. Posebno će biti pozvani učenici i studenti, kao i druge zainteresirane grupe, da se uz pratnju vodiča detaljnije upoznaju sa svim dijelovima ove jedinstvene izložbe.

Autor postavke je dr. Esmir M. Halilović, profesor Hadisa i Da’ve na IPF-u Univerziteta u Zenici.

Izložba će biti organizirana u saradnji sa MUZEJOM GRADA SARAJEVO i trajat će 14 dana u periodu od 11.12. do 26.12. 2015. god.

Više na: selamjaresulallah.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top