Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Izložba “Srebrenica – dvadeset godina poslije” Tarika Samaraha u Muzeju holokausta u Chicagu

Izložba “Srebrenica – dvadeset godina poslije” Tarika Samaraha u Muzeju holokausta u Chicagu

 Izložba je realizirana u partnerstvu sa Bosansko-američkim institutom za istraživanje genocida i edukaciju, kao i u saradnji sa Muzejom holokausta iz Washingtona, gdje je prethodno bila postavljena

Posjetitelji muzeja će imati priliku da pogledaju izložbu u periodu između 26. marta 2015. i 31. januara 2016. godine

 – U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice srebreničkog genocida, Muzej holokausta iz Illinoisa (Chicago) postavio je izložbu “Srebrenica – 20 godina poslije” fotografa Tarika Samaraha, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je realizirana u partnerstvu sa Bosansko-američkim institutom za istraživanje genocida i edukaciju, kao i u saradnji sa Muzejom holokausta iz Washingtona, gdje je prethodno bila postavljena. Posjetitelji muzeja će imati priliku da pogledaju izložbu do 31. januara  2016. godine.

Kako je rekao izložbe rekao, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, njegove riječi od prije deset godine, iz Muzeja holokausta u Washingtonu imaju još veći značaj nego prije. 

“Nakon Auschwitza svijet je rekao ‘Nikad više’, ali Srebrenica se desila. Nakon Srebrenice, masakri i zločini se nastavlju. Osjećao bi se posramljeno ako bi ostao nijem u ovakvom svijetu”, rekao je Samarah tada, tokom otvoranja izložbe “Ostavljeni u Srebrenici – 10 godina poslije”.

O značaju ove izložbe govore i riječi Kelley Szany, direktorice edukativnog programa Muzeja holokausta u Illinoisu.

“Nakon holokausta, eho genocida ostavlja neizbrisiv trag na našu kolektivnu svijest. U sjeni svakog zločina, svijet i dalje biva podsjećan na apel ‘Nikada više’, podstičući društva, nacije i pojedince da postanu ne samo svjedoci, nego i da prepoznaju našu zajedničku odgovornost prema čovječanstvu”, rekla je Szany.

Fotografije Tarika Samaraha iz njegovog ciklusa o Srebrenici potresno su svjedočanstvo posljedica genocida. Samarah je godinama, zajedno sa porodicama žrtava, istraživačkim timovima, ali i samostalno, išao na mjesta zločina, tokom ekshumacija kako bi dokumentirao posljedice – ono što se događalo u godinama nakon srebreničkog genocida.

Fotografije trenutno izložene u Muzeju holokausta u Illinoisu izlagane su širom svijeta u velikom broju renomiranih galerija i muzeja, samostalno i u sklopu kolektivnih izložbi.

Samarah je izlagao u Washingtonu, New Yorku, Zagrebu, Ljubljani, zgradi Paralamenta u Haagu, Rijeci, Novom Sadu, Dubrovniku, Cape Townu i mnogim drugim gradovima. Njegove fotografije iz ciklusa o Srebrenicu obišle su svijet i kao naslovnice naučnih i istraživačkih knjiga posvećenih srebreničkom genocidu. Jedna od njegovih fotografija nalazi se na zvaničnoj stranici Tribunala u Haagu.

Fotografije iz ciklusa “Srebrenica” danas su i dio stalne postavke Memorijalne galerije 11/07/95 koja se nalazi u Sarajevu.

Izložba je otvorena 26. marta, a prijemu su, između ostalih, prisustvovali i Jadranka Negodić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Adnan Hadrović, ministar-savjetnik i zamjenik šefa misije BiH u Sjedinjenim Američkim Državama.

Muzej holokausta u Illinoisu bilježi preko 100.000 posjeta na godišnjem nivou, a glavnu skupinu posjetitelja čine istraživači, naučni radnici i studenti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top