Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Izgradnja I transverzale: Pogledajte video prezentaciju projekta spajanja Sarajeva sa Vogošćom

Izgradnja I transverzale: Pogledajte video prezentaciju projekta spajanja Sarajeva sa Vogošćom

Koja dionica će se prva graditi u sklopu I transverzale u Sarajevu zavisi od rezultata analize troškova, koje će u narednom periodu po zaduženju Vlade Kantona Sarajevo (KS) izraditi Zavod za izgradnju KS i Direkcija za puteve KS.

Izgradnja sarajevske I transverzale: Čeka se analiza troškova, samo za eksproprijaciju treba 70 miliona KM
Na posljednjoj sjednici Vlade KS usvojen je prijedlog da se zaduži Zavod za izgradnju i Direkcija za puteve KS koji u što skorijem periodu trebaju završiti analizu orjentacionih troškova za pripremu izgradnje I transverzale, te Ministarstvu saobraćaja KS dostaviti informaciju o mogućnostima izgradnje zamjenskih stambenih objekata u sklopu eksproprijacije zemljišta.

Kada će početi izgradnja I transverzale zavisi od dostavljenih informacija o troškovima izgradnje za svaku poddionicu.

Sarajevska I transverzala ima ulogu povezivanja Sjeverne longitudinale (kod Željezničke stanice) sa budućim Gradskim autoputem (u Velešićima) i naposljetku sa Vogošćom uz povezivanje sa autoputem A1.

Početak prve dionice I transverzale je s raskrsnice ulica S. S. Kranjčevića i Sjeverne longitudinale do veze s magistralnom cestom M-18 u Hotonju. Na ovom potezu je pet poddionica ukupne dužine blizu 5 km. Na tih pet poddionica postoji više zahtjevnih objekata, a najzahtjevniji je tunel Kobilja Glava dužine 0,7 km. Procijenjena vrijednost građevinskih radova za svih pet poddionica iznosi blizu 150 miliona KM, od čega je sam tunel procijenjen na 60 miliona KM, ne računajući troškove eksproprijacije.

I transverzala se potom nastavlja od Hotonja, odnosno veze s magistralnom cestom M-18 do Jošanice, odnosno raskrsnice za Tuzlu i vezu na autocestu A1, ukupne dužine također 5 km. Procijenjena vrijednost ove dionice, prema idejnom projektu, iznosi više od 60 miliona KM, ne računajući eksproprijaciju.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Zavoda za izgradnju KS, još uvijek se čeka zvanični zahtjev Ministarstva saobraćaja KS, nakon čega će se početi sa analizom troškova.

“Mi smo još prije mjesec dana tražili od Općine Centar da nam dostave potrebnu dokumentaciju s podacima za tri parcele u naselju Šip, gdje bi se trebali graditi zamjenski objekti u sklopu eksproprijacije. Dok se to ne dogodi ni Zavod za izgradnju ne može dati mišljenje Vladi KS o troškovima pripremanja građevinskog zemljišta i o mogućnostima izgradnje zamjenskih stambenih objekata”, istakli su za Klix.ba iz Zavoda za izgradnju KS.

Još uvijek ne postoje zvanični podaci o tome koliko će stambenih objekata biti izgrađeno, kao ni njihova tačna lokacija.

Za eksproprijaciju zemljišta bit će potrebno oko 70 miliona KM, ali ta sredstva se ne smiju obezbjeđivati kreditnim putem.

Sarajevska I transverzala bit će kategorisana kao magistralna cesta, a njena izgradnja će u velikoj mjeri rasteretiti gradski saobraćaj, zbog čega se početak radova na njenoj izgradnji željno iščekuje.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top