Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Izbori članova izvršnih odbora medžlisa u BiH: Žene i omladina mnogo aktivniji nego ranije

Izbori članova izvršnih odbora medžlisa u BiH: Žene i omladina mnogo aktivniji nego ranije

Na temelju odluke Glavne izborne komisije, izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, medžlisa i Sabora IZ-a u BiH za mandatni period 2014.-2018. godina održavaju se tokom ovog mjeseca

  – Predsjednik Izborne komisije Islamske zajednice u BiH Mensur Karadža za Anadolu Agency (AA) je izjavio da su danas održani izbori članova izvršnih odbora Medžlisa u cijeloj Bosni i Hercegovini naglasivši da izbori protiču i najboljem redu i bez problema.

“Danas su održane izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Današnji izbori su do sada protekli bez ikakvih problemi i sve je prošlo u najboljem redu”, rekao je Karadža.

Izbori članova izvršnih odbora medžlisa su posrednički izbori skupština medžlisa koji biraju članove izvršnih odbora medžlisa. Članovi izvršnih odbora medžlisa će između sebe birati predsjednika IO Medžlisa. Inače, u skupštini medžlisa se nalaze predstavnici džemata koji su birani na izborima na nivou džemata. Sutra će također u svim izbornim okruzima biti održani izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Sutrašnjim rezultatima će biti završen izborni proces. Rezultate izbora u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini ne možemo očekivati do kraja ove godine. Glavna izborna komisija treba da verifikuje rezultate izbora”, kazao je Karadža.

Na kraju je naglasio da su na ovogodišnje izbore u u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, medžlisa i Sabora IZ-a u BiH za mandatni period 2014.-2018. godine više odazvali žene i omladina u odnosu na ranije izbore.

“Na izborima mnogo su se aktivnije uključili žene i omladina. Koliko smo do sada vidjeli, na ovim izborima na kandidatskim listama je veći broj žena i omladine. Nadamo se da će i veći broj biti izabran”, istakao je predsjednik Izborne komisije IZ-a u BiH.

Inače, na temelju odluke Glavne izborne komisije, izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, Medžlisa i Sabora IZ-a u BiH za mandatni period 2014.-2018. godina održavaju se tokom ovog mjeseca.

U više od 1.000 džemata pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini ranije su održani izbori za nivo džemata na kojem se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštini medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top