Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Izašao novi broj Preporoda pod sloganom informirati, educirati, orijentirati

Izašao novi broj Preporoda pod sloganom informirati, educirati, orijentirati

Novi broj islamskih informativnih novina „Preporod“, pod sloganom informirati, educirati, orijentirati danas je izašao iz štampe.

 

Preporod donosi širi izvještaj sa zasjedanja Sabora Islamske zajednice i razgovor sa  novoizabranim predsjednikom Sabora Hasanom Čengićem, u kojem predsjednik Sabora govori o prioritetima u radu i daljim koracima na normativnom uređivanju Islamske zajednice.

Ovaj broj odlikuju izvještaji sa pet hafiskih dova, što predstavlja svojevrsni rekord. Naime, Preporod ima tu iznimnu privilegiju da prvi put u jednom broju donose izvještaje sa pet hafiskih dova, od kojih je dova najmlađoj hafizi u BiH, 12.-godišnjoj djevojčici Fatimi Skopljak, ali i izniman vrijedan primjer hafiske dove ocu i kćerci, Zehridu ef. Rešiću i Sumejji Rešić. Prema riječima hafiza Mensura Malkića, za dvije godine 2013. i 2014., BiH je dobila 55 novih hafiza, a u prva tri mjeseca ove godine pred Komisijom Rijaseta već je hifz položilko deset hafiza.

Preporod donosi i dvije nove rubrike od kojih je jedna Muftijin stav, a druga Glas imama. Za Preporod govori mr. Indira Kaljo, profesionalna košarkašica sa hidžabom, Bošnjakinja koja je svojim aktivizmom uspjela isposlovati da međunarodna košarkaška asocijacija FIBA promijeni svoja pravila o nastupanju djevojaka sa maramom na košarkaškim takmičenjima.

Ekskluzivnu priču o Adnanu Zecu iz Ahmića i njegovoj životnoj sudbini, nakon što su mu pripadnici HVO, kada je imao 13 godina, ubili roditelje i sestru te njegovom braku sa preživjelom žrtvom srebreničkog genocida kojoj su također ubijena oba roditelja, možete pročitati u Preporodu.

Ovaj broj Preporoda predstavlja Medžlis IZ Goražde, te donosi tekstove u povodu Dana Armije i početka odbrane slobode i nezavisnosti BiH, ali i mnogo drugih sadržaja iz medžlisa, kulture i dijaspore.

Preporod od 15. aprila prisutan je na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top