Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Izabrano novo vodstvo Hamasa u Gazzi

Izabrano novo vodstvo Hamasa u Gazzi

Izbori unutar islamskog pokreta Hamas započeli su prije nekoliko dana, a rezultati izbora u Pojasu Gazze već su poznati.

Izvori iz Hamasa su potvrdili da je za čelnog čovjeka Hamasa u Pojasu Gazze izabran Jahja es-Sinvar, a za njegovog zamjenika dr. Atif Advanin.

Jahja es-Sinvar, na mjestu vođe Hamasa u Gazzi, zamijenit će Ismaila Heniju, bivšeg palestinskog premijera i dosadašnjeg vođu Pokreta u Gazzi, za koga se pretpostavlja da će biti izabran za vođu Hamasovog Politbiroa.

Es-Sinvar je rođen 1962. godine u Han Junusu, izbjegličkom kampu, gdje je njegova porodica prebjegla iz okupiranog Askelana. Završio je studije na Islamskom univerzutetu u Gazzi, Fakultetu za arapski jezik. Uhapšen je prvi put 1982. godine, zatim 1985. a 1988. godine je opet uhapšen i osuđen na četiri doživotne robije. Oslobođen je 2011. godine u razmjeni palestinskih zatvorenika za jednog izraelskog vojnika.

Jahja es-Sinvar je jedna od najznačajnijih figura u Hamasu, jedan je od osnivača sigurnosnih struktura Hamasa el-Medžda, a također, u posljednjoj cionističkoj agresiji na Gazzu bio je od ključnih ličnosti i koordinator između političkog i vojnog vodstva pokreta. Mnogi ga smatraju glasnogovornikom vojnog krila Hamasa u Politbirou. Uživa veliko povjerenje kako vojnih, tako i političkih zvaničnika pokreta i veoma rijetko izlazi u javnost.

Pored njega, u rukovodstvo Hamasa u Gazzi izabrani su i Mahmud ez-Zehar, Halil el-Hajje, Samih es-Siradž, Ismail Berhum i brojni drugi visoki članovi Pokreta.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top